Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΡΟΣΟΧΗ ! Καταρροϊκός πυρετός ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ !

Το Τμήμα Κτηνιατρικής Αρκαδίας ανακοίνωσε επίσημα την εμφάνιση επιβεβαιωμένου κρούσματος καταρροϊκού πυρετού του προβάτου στις περιοχές Τ.Δ. Κολλινών Δήμου Τρίπολης και Πραστού Δήμου Βόρειας Κυνουρίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

"1. Ο καταρροϊκός πυρετός είναι σοβαρότατο νόσημα που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Πελοπόννησο και οφείλεται σε ιό που μεταδίδεται στα ζώα αποκλειστικά από ένα είδος μικρού εντόμου που ζει στα σκοτεινά και υγρά σημεία του στάβλου. Μολύνονται πρόβατα, αίγες, βοοειδή και άγρια μηρυκαστικά, αλλά συνήθως το νόσημα εκδηλώνεται μόνο στα πρόβατα.

2. Είναι νόσημα ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ και οι κτηνοτρόφοι οφείλουν να ενημερώνουν την κτηνιατρική υπηρεσία σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων συμπτωμάτων στα ζώα τους που είναι:
• υψηλός πυρετός
• ερυθρότητα στο στόμα και τα ρουθούνια
• πρήξιμο στο πρόσωπο και κάτω από το σαγόνι
• σιαλόρροια
• βλεννοπυώδες έκκριμα από τη μύτη που φράζει τα ρουθούνια
• επιπεφυκίτιδα και δακρύρροια
• δυσκολία στήριξης του ζώου.

3. Διευκρινίζουμε ότι το νόσημα αυτό δεν προσβάλλει τον άνθρωπο, αλλά έχει μεγάλη σημασία για την κτηνοτροφία γιατί προκαλεί μείωση της παραγωγής, απώλειες στα ζώα και απαγορεύσεις μετακινήσεων.

4. Η κτηνιατρική υπηρεσία σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει λάβει τα προβλεπόμενα υγειονομικά και περιοριστικά μέτρα.

5. Για την αποφυγή της εξάπλωσης του καταρροϊκού πυρετού θα πρέπει σε όλες τις εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων και βοοειδών να ληφθούν ΑΜΕΣΩΣ προληπτικά μέτρα τα οποία είναι:

• εφαρμογή εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σε όλα τα ευαίσθητα είδη ζώων (πρόβατα, αίγες και βοοειδή)
• ψεκασμός των στάβλων με κατάλληλα εντομοκτόνα 1 φορά την εβδομάδα με ιδιαίτερη επιμονή στα υγρά σημεία (π.χ. γύρω από τις ποτίστρες).

6. Απαγορεύεται αυστηρά η μετακίνηση αιγοπροβάτων και βοοειδών χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με την κτηνιατρική υπηρεσία.

Τηλέφωνα Κτηνιατρικής Υπηρεσίας:
Τμήμα Κτηνιατρικής Αρκαδίας: 27102 22520
Αγροτικό Κτηνιατρικό Γραφείο Λεβιδίου: 27960 22291
Η Πρ/νη Τμ/τος Κτηνιατρικής
Σταματοπούλου Σοφία".
 

Τονίζουμε πως : Ανάλογη ανακοίνωση έχει εκδοθεί και από την αντιπεριφέρεια για την περιοχή της Λακωνίας προ ολίγων ημερών. Αναλυτικά ΕΔΩ. Ενώ ανάλογες ανακοινώσεις έχουν βγει και από άλλα σημεία της χώρας, όπως ενδεικτικά αναφέρεται ΕΔΩ.

Σε αυτό το άρθρο αναφέρονται τα μέτρα προστασίας κατά του ιού ΑΛΛΑ πρέπει να γίνει σαφές σε όλους μας πως, η επικοινωνία με τις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ !



Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα

Αφιερωμένο το κατωτέρω στην μνήμη του αγαπημένου μας και καλού Ανθρώπου, Δημήτρη (Μίμη) Κανελλάκη που απεβίωσε την Πέμπτη 28-5-2015 στην Τρίπολη όπου και ετάφη την μεθεπομένη. Και το αφιερώνω στον Μίμη μιας και λάτρευε το χωριό, την γη, την καλλιέργεια της και το δούλεμα της φύσης και των προϊόντων της με τα χεράκια του. Πράξεις που έκανε κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, εδώ και χρόνια, εξαιρουμένου του φετινού που "έφυγε". Καλό ταξίδι Μίμη. Γιώργος Θ. Κανελλάκης Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα Πηγαίνοντας στα χωριά όλο και κάποιο τενεκέ με περσινό ή και παλαιότερο λάδι θα βρούμε.  Όσο παλαιότερο το λάδι, τόσο το καλύτερο, αν θέλουμε να κάνουμε σαπούνι που θα είναι εξαιρετικό, υγιεινό, υποαλεργικό, αγνό και κυρίως 100% οικολογικό, μέσα σε 1/2 ώρα. Οδηγίες :  ζυγίζουμε το λάδι που έχουμε σε ζυγαριά ακριβείας. Σημειωτέον πως, το μπουκάλι με το 1 λίτρο λάδι δεν ζυγίζει 1 κιλό λάδι, μιας και είναι πολύ ελαφρύτερο ! για κάθε κιλό λάδι χρειαζόμαστε  300 γραμμάρια

Τα γράδα ρακής και τσίπουρου και η αντιστοιχία τους σε οινόπνευμα

Γράδα και αλκοόλ – Πόσο οινόπνευμα πρέπει να έχει η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά ή τσίπουρο; Οι περισσότεροι, ακόμα και πολλοί παραγωγοί ρακής και τσίπουρου συγχέουν τα (κακώς, κάκιστα ισχύοντα ακόμα στην Ελλάδα, ενώ έχουν καταργηθεί διεθνώς) γράδα τσικουδιάς και τσίπουρου με τους οινοπνευματικούς βαθμούς  ή αγνοούν ότι βγάζοντας π.χ. ως συνήθως (κακώς) 18 γράδα την ρακή, την βγάζουν με 46% οινόπνευμα (!!!) ενώ το ουίσκι και η βότκα  που μάλιστα πίνονται αραιωμένα με πολλά παγάκια και αναψυκτικά ή χυμούς φρούτων, έχουν γύρω στους 43. Η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά δεν πρέπει να ξεπερνά τους 37-39 το πολύ  βαθμούς οινοπνεύματος, δηλαδή 16-16,5 γράδα (βλ πίνακα παρακάτω). Δυστυχώς, ελάχιστοι

Φτιάχνω σπιτικό κρεμοσάπουνο και σαμπουάν (monsanto και πολυεθνικές = καρκίνος)

Ψάχνοντας εδώ και καιρό για μια καλή συνταγή για σπιτικό υγρό κρεμοσάπουνο, χωρίς τον "θάνατο" των χημικών μέσα του και έχοντας δοκιμάσει 4-5 συνταγές με όχι και τόσο ικανοποιητικά αποτέλεσμα, καταστάλαξα και σας μεταφέρω την 6η στην οποία έπαιξα λίγο με το φτιάξιμο της, όσων αφορά τις δοσολογίες.  Έχουμε και λέμε λοιπόν. Τρίβουμε 250 γραμμάρια αγνό σαπούνι (για την συνταγή του  ΕΔΩ ) στον χοντρό τρίφτη του τυριού και προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό απιονισμένο (για το ηλεκτρικό σίδερο) στο οποίο έχουμε βράσει μέσα του 6-7 κουταλιές του γλυκού χαμομήλι. Το μυστικό για να μη χαλάσει το τελικό αποτέλεσμα στο υγρό σαπούνι είναι η χαμηλή φωτιά στο βράσιμο !   Αναμιγνύουμε ΑΡΓΑ συνεχώς όλη την ώρα που είναι στη φωτιά η κατσαρόλα. Όταν το σβήσουμε το μάτι της κουζίνας αφήνουμε το κατσαρόλι για 5-6 ώρες σκεπασμένο με μια πετσέτα για να να πέσει η θερμοκρασία του μίγματος αλλά και για να ηρεμήσει.  Μετά προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας μέλι, και 2 κουταλιές της σούπα