Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αργαλειός

upd Αργαλειός. Μια λέξη άγνωστη στους περισσότερους νέους, που για να λειτουργήσει πρέπει να έχουν προηγηθεί (σε δράση) τα λανάρια, η ρόκα, το αδράχτι, η δρούγα, το σφοντύλι, το στημόνι, η ανέμι, το ανεμίδι έτσι ώστε, μετά, με το αποτέλεσμα του γνεσίματος, να μπουν σε διεργασία τα μέρη του (αργαλειού).
Ακολούθως έρχονται άλλες ... άγνωστες λέξεις που αποτελούν τα
τμήματα του αργαλειού όπως : αντιά, κουρούνα, ποταμίστρα, μιταριά, σαΐτα, μασούρι, ποδαρικά. Προσθέτοντας σε όλα αυτά όρεξη και φαντασία για την δημιουργία έχουμε ένα θεσπέσιο αποτέλεσμα, τόσο ξεχασμένο και παραμελημένο από την επίσημη πολιτεία (;).



Σε μια από τις σπάνιες χαρές που έχει κάποιος του "σήμερα" να συναντήσει το "χθες", η γιαγιά Μαρία Φωτοπούλου στην Κοντοβάζαινα, μας δείχνει λίγο από την χαρά της δημιουργίας, ενός χαλιού καμωμένο από υφασματάκια και πανιά.
25-8-2014 αργαλειός στην Κοντοβάζαινα
Πέραν του λαογραφικού του ενδιαφέροντος το video εκφράζει και τον πόνο μιας γενιάς που μόνιμα της ακούγαμε να λέει : "σου εύχομαι να μη περάσεις τις δυσκολίες που ζήσαμε εμείς οι παλαιότεροι". Όμως ζούμε και θα ζήσουμε (με τις επιλογές μας 40 χρόνων) ... αρκετά πιο δύσκολα, ΕΚΤΟΣ και αν τα ανατρέψουμε όλα.

Την ευχή της γιαγιάς να έχουμε όλοι μας και κυρίως την αντοχή, το σθένος και το κουράγιο της για την καθημερινή βιοπάλη.

Σημείωση : Αναλυτικότερες πληροφορίες για τον αργαλειό βρίσκουμε ΕΔΩ.

Με  μεγάλο σεβασμό
Γ.Θ.Κ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα

Αφιερωμένο το κατωτέρω στην μνήμη του αγαπημένου μας και καλού Ανθρώπου, Δημήτρη (Μίμη) Κανελλάκη που απεβίωσε την Πέμπτη 28-5-2015 στην Τρίπολη όπου και ετάφη την μεθεπομένη. Και το αφιερώνω στον Μίμη μιας και λάτρευε το χωριό, την γη, την καλλιέργεια της και το δούλεμα της φύσης και των προϊόντων της με τα χεράκια του. Πράξεις που έκανε κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, εδώ και χρόνια, εξαιρουμένου του φετινού που "έφυγε". Καλό ταξίδι Μίμη. Γιώργος Θ. Κανελλάκης Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα Πηγαίνοντας στα χωριά όλο και κάποιο τενεκέ με περσινό ή και παλαιότερο λάδι θα βρούμε.  Όσο παλαιότερο το λάδι, τόσο το καλύτερο, αν θέλουμε να κάνουμε σαπούνι που θα είναι εξαιρετικό, υγιεινό, υποαλεργικό, αγνό και κυρίως 100% οικολογικό, μέσα σε 1/2 ώρα. Οδηγίες :  ζυγίζουμε το λάδι που έχουμε σε ζυγαριά ακριβείας. Σημειωτέον πως, το μπουκάλι με το 1 λίτρο λάδι δεν ζυγίζει 1 κιλό λάδι, μιας και είναι πολύ ελαφρύτερο ! για κάθε κιλό λάδι χρειαζόμαστε  300 γραμμάρια

Τα γράδα ρακής και τσίπουρου και η αντιστοιχία τους σε οινόπνευμα

Γράδα και αλκοόλ – Πόσο οινόπνευμα πρέπει να έχει η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά ή τσίπουρο; Οι περισσότεροι, ακόμα και πολλοί παραγωγοί ρακής και τσίπουρου συγχέουν τα (κακώς, κάκιστα ισχύοντα ακόμα στην Ελλάδα, ενώ έχουν καταργηθεί διεθνώς) γράδα τσικουδιάς και τσίπουρου με τους οινοπνευματικούς βαθμούς  ή αγνοούν ότι βγάζοντας π.χ. ως συνήθως (κακώς) 18 γράδα την ρακή, την βγάζουν με 46% οινόπνευμα (!!!) ενώ το ουίσκι και η βότκα  που μάλιστα πίνονται αραιωμένα με πολλά παγάκια και αναψυκτικά ή χυμούς φρούτων, έχουν γύρω στους 43. Η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά δεν πρέπει να ξεπερνά τους 37-39 το πολύ  βαθμούς οινοπνεύματος, δηλαδή 16-16,5 γράδα (βλ πίνακα παρακάτω). Δυστυχώς, ελάχιστοι

Φτιάχνω σπιτικό κρεμοσάπουνο και σαμπουάν (monsanto και πολυεθνικές = καρκίνος)

Ψάχνοντας εδώ και καιρό για μια καλή συνταγή για σπιτικό υγρό κρεμοσάπουνο, χωρίς τον "θάνατο" των χημικών μέσα του και έχοντας δοκιμάσει 4-5 συνταγές με όχι και τόσο ικανοποιητικά αποτέλεσμα, καταστάλαξα και σας μεταφέρω την 6η στην οποία έπαιξα λίγο με το φτιάξιμο της, όσων αφορά τις δοσολογίες.  Έχουμε και λέμε λοιπόν. Τρίβουμε 250 γραμμάρια αγνό σαπούνι (για την συνταγή του  ΕΔΩ ) στον χοντρό τρίφτη του τυριού και προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό απιονισμένο (για το ηλεκτρικό σίδερο) στο οποίο έχουμε βράσει μέσα του 6-7 κουταλιές του γλυκού χαμομήλι. Το μυστικό για να μη χαλάσει το τελικό αποτέλεσμα στο υγρό σαπούνι είναι η χαμηλή φωτιά στο βράσιμο !   Αναμιγνύουμε ΑΡΓΑ συνεχώς όλη την ώρα που είναι στη φωτιά η κατσαρόλα. Όταν το σβήσουμε το μάτι της κουζίνας αφήνουμε το κατσαρόλι για 5-6 ώρες σκεπασμένο με μια πετσέτα για να να πέσει η θερμοκρασία του μίγματος αλλά και για να ηρεμήσει.  Μετά προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας μέλι, και 2 κουταλιές της σούπα