Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η μέλισσα -που είναι ένα από τα θεμέλια της ζωής στον πλανήτη- εκπέμπει SOS !

«Αν κάποτε οι μέλισσες αφανιστούν από προσώπου γης, δεν θα απομείνουν στον άνθρωπο παραπάνω από τέσσερα χρόνια ζωής». Αυτή ήταν η προφητεία που είχε κάνει ο Αλβέρτο Αϊνστάιν. Η κατωτέρω αναφορά με τα άκρως ανησυχητικά αποτελέσματα για τον πληθυσμό των μελισσών προέρχεται από προχθεσινές αναφορές της επιστημονικής κοινότητας. 

Οι μελισσοκόμοι στις Ηνωμένες Πολιτείες ανάφεραν απώλειας 42,1% των αποικιών μελισσών από τον Απρίλιο του του 2014 έως τον Απρίλιο του 2015. 
Οι απώλειες αυτές αποτελούν συνέχεια μίας ανησυχητικής τάσης, η οποία
σύμφωνα με τους μελισσοκόμους ενδεχομένως να επηρεάσει δραστικά την προμήθεια τροφίμων μας.

Χωρίς μέλισσες για την επικονίαση των καλλιεργειών, είναι πιθανή

η απώλεια πολλών βασικών τροφίμων, από τα μήλα και τις ντομάτες, έως τα κρεμμύδια και τα μούρα.
Σύμφωνα με τους μελισσοκόμους είναι αποδεκτό να χάνεται περίπου το 18,9% των αποικιών κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Σε εκείνο το ρυθμό, είναι ακόμα οικονομικά εφικτό να διατηρούνται οι μέλισσες χωρίς τη χρέωση υψηλότερων τιμών για την ενοικίαση για επικονίαση.

Ωστόσο οι χειμερινές απώλειες είναι πολύ υψηλότερες εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία. Τον περασμένο χειμώνα, οι μελισσοκόμοι στις ΗΠΑ έχασαν το 23,1% των αποικιών τους, λίγο χαμηλότερο ποσοστό σε σχέση με τον χειμώνα του 2013-2014. Αυτοί οι αριθμοί μοιάζουν με μια τεράστια βελτίωση σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, από το 2006 έως το 2013, όταν οι χειμερινές απώλειες ήταν κατά μέσο όρο 30 τοις εκατό.

Στην πραγματικότητα, οι μελισσοκόμοι έχασαν αρκετές αποικίες και κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο καλοκαιριών, προσπαθώντας να αναπληρώσουν τις απώλειες του χειμώνα. Συγκεκριμένα το περασμένο καλοκαίρι, περίπου το 27,4% των αποικιών χάθηκε.


Οι λόγοι για τις απώλειες των αποικιών συμπεριλαμβάνουν το κρύο του χειμώνα, ακάρεα, ιούς ή μύκητες και την διαταραχή κατάρρευσης αποικίας (CCD), Η CCD είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των αποικιών, κατά το οποίο οι ενήλικες μέλισσες φεύγουν, αφήνοντας πίσω μέλισσες που ακόμα επωάζονται και τη βασίλισσα μόνη στην κυψέλη.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το CCD είναι το προϊόν ενός ατυχούς συνδυασμού φυτοφαρμάκων, παρασίτων, παθογενών παραγόντων και διατροφικών προβλημάτων που προκαλούνται από την απουσία ποικιλίας και περιορισμένης διαθεσιμότητας πόρων σε γύρη και νέκταρ. Πηγή naftemporiki.gr

Και όλα αυτά ενόσω από τα τέλη Δεκέμβρη του 2012 είχε καταγγελθεί σε επιστημονικές ημερίδες πως : "ήδη στην Αμερική υπάρχουν αναφορές για εξαφάνιση μέχρι και 70% των μελισσοσμηνών, ενώ παρόμοιες αναφορές έρχονται και από άλλες χώρες του κόσμου, όπως ο Καναδάς ,η Ισπανία, η Πολωνία, η Κροατία, η Ιταλία, η Ελβετία, η Γερμανία, η Αγγλία αλλά και η Ελλάδα. Μάλιστα, στις αρχές του προηγούμενου μήνα, μελισσοκόμοι από την ανατολική Κρήτη υπέστησαν ζημιά 300.000 ευρώ, καθώς 50 εκατομμύρια μέλισσες δηλητηριάστηκαν σε δάσος του Λασιθίου. Οι ειδικοί προσπαθώντας να εξηγήσουν το γεγονός έχουν προτείνει διάφορες εξηγήσεις". ΠΗΓΗ newsbomb.gr
 
Αντί επιλόγου.  Η μέλισσα είναι θεμελιώδης μορφή ζωής και δώρο της φύσης και του Θεού, για την ύπαρξη όλων των υπολοίπων ειδών στον πλανήτη. Αντιθέτως, τα τερατώδη δημιουργήματα των εταιρειών όπως η Monsanto, η DuPont Pioneer (πρώην Pioneer Hi-Bred), η Bayer και η Basf που σκοτώνουν εκατομμύρια απ΄αυτά τα πλάσματα είναι ψυχροί δολοφόνοι. Και δικοί μας !
Και θα το βρούμε μπροστά μας ... Πάψτε λοιπόν να χρησιμοποιείτε υβρίδια και Γενετικά Τροποποιημένα (τέρατα).

Σώζοντας τις μέλισσες, σώζουμε τους εαυτούς μας !


 ----------------------------------------------------------------------
Σας συνιστώ απερίφραστα να βρείτε και να δείτε το εκπληκτικό ντοκιμαντέρ "More than honey"
Θέμα : Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είπε κάποτε: «Αν ποτέ εκλείψουν οι μέλισσες, στην ανθρωπότητα θα απομένουν μόνο τέσσερα χρόνια ζωής.» Τα τελευταία πέντε χρόνια, δισεκατομμύρια μέλισσες απλώς εξαφανίστηκαν, για λόγους που ακόμη παραμένουν αδιευκρίνιστοι.

 Αν οι μέλισσες συνεχίσουν να πεθαίνουν με τον ίδιο ρυθμό, αυτό θα έχει δραματικές συνέπειες και για τους ανθρώπους: περισσότερο από το ένα τρίτο της παραγωγής της τροφής μας εξαρτάται από τη γονιμοποίηση που κάνουν οι μέλισσες.

 Ψάχνοντας απαντήσεις, η ταινία ξεκινά ένα ταξίδι ανά τον κόσμο για ν’ ανακαλύψει ανθρώπους και μέλισσες. Η προκλητική, αλλά και συγκινητική ιστορία για το τι μπορεί να συμβεί στην ανθρωπότητα. 
Το ντοκυμαντέρ αυτό κυκλοφορεί για "κατέβασμα" και στο internet ενώ υπάρχουν (αλλού) και Ελληνικοί υπότιτλοί του ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα

Αφιερωμένο το κατωτέρω στην μνήμη του αγαπημένου μας και καλού Ανθρώπου, Δημήτρη (Μίμη) Κανελλάκη που απεβίωσε την Πέμπτη 28-5-2015 στην Τρίπολη όπου και ετάφη την μεθεπομένη. Και το αφιερώνω στον Μίμη μιας και λάτρευε το χωριό, την γη, την καλλιέργεια της και το δούλεμα της φύσης και των προϊόντων της με τα χεράκια του. Πράξεις που έκανε κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, εδώ και χρόνια, εξαιρουμένου του φετινού που "έφυγε". Καλό ταξίδι Μίμη. Γιώργος Θ. Κανελλάκης Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα Πηγαίνοντας στα χωριά όλο και κάποιο τενεκέ με περσινό ή και παλαιότερο λάδι θα βρούμε.  Όσο παλαιότερο το λάδι, τόσο το καλύτερο, αν θέλουμε να κάνουμε σαπούνι που θα είναι εξαιρετικό, υγιεινό, υποαλεργικό, αγνό και κυρίως 100% οικολογικό, μέσα σε 1/2 ώρα. Οδηγίες :  ζυγίζουμε το λάδι που έχουμε σε ζυγαριά ακριβείας. Σημειωτέον πως, το μπουκάλι με το 1 λίτρο λάδι δεν ζυγίζει 1 κιλό λάδι, μιας και είναι πολύ ελαφρύτερο ! για κάθε κιλό λάδι χρειαζόμαστε  300 γραμμάρια

Τα γράδα ρακής και τσίπουρου και η αντιστοιχία τους σε οινόπνευμα

Γράδα και αλκοόλ – Πόσο οινόπνευμα πρέπει να έχει η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά ή τσίπουρο; Οι περισσότεροι, ακόμα και πολλοί παραγωγοί ρακής και τσίπουρου συγχέουν τα (κακώς, κάκιστα ισχύοντα ακόμα στην Ελλάδα, ενώ έχουν καταργηθεί διεθνώς) γράδα τσικουδιάς και τσίπουρου με τους οινοπνευματικούς βαθμούς  ή αγνοούν ότι βγάζοντας π.χ. ως συνήθως (κακώς) 18 γράδα την ρακή, την βγάζουν με 46% οινόπνευμα (!!!) ενώ το ουίσκι και η βότκα  που μάλιστα πίνονται αραιωμένα με πολλά παγάκια και αναψυκτικά ή χυμούς φρούτων, έχουν γύρω στους 43. Η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά δεν πρέπει να ξεπερνά τους 37-39 το πολύ  βαθμούς οινοπνεύματος, δηλαδή 16-16,5 γράδα (βλ πίνακα παρακάτω). Δυστυχώς, ελάχιστοι

Φτιάχνω σπιτικό κρεμοσάπουνο και σαμπουάν (monsanto και πολυεθνικές = καρκίνος)

Ψάχνοντας εδώ και καιρό για μια καλή συνταγή για σπιτικό υγρό κρεμοσάπουνο, χωρίς τον "θάνατο" των χημικών μέσα του και έχοντας δοκιμάσει 4-5 συνταγές με όχι και τόσο ικανοποιητικά αποτέλεσμα, καταστάλαξα και σας μεταφέρω την 6η στην οποία έπαιξα λίγο με το φτιάξιμο της, όσων αφορά τις δοσολογίες.  Έχουμε και λέμε λοιπόν. Τρίβουμε 250 γραμμάρια αγνό σαπούνι (για την συνταγή του  ΕΔΩ ) στον χοντρό τρίφτη του τυριού και προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό απιονισμένο (για το ηλεκτρικό σίδερο) στο οποίο έχουμε βράσει μέσα του 6-7 κουταλιές του γλυκού χαμομήλι. Το μυστικό για να μη χαλάσει το τελικό αποτέλεσμα στο υγρό σαπούνι είναι η χαμηλή φωτιά στο βράσιμο !   Αναμιγνύουμε ΑΡΓΑ συνεχώς όλη την ώρα που είναι στη φωτιά η κατσαρόλα. Όταν το σβήσουμε το μάτι της κουζίνας αφήνουμε το κατσαρόλι για 5-6 ώρες σκεπασμένο με μια πετσέτα για να να πέσει η θερμοκρασία του μίγματος αλλά και για να ηρεμήσει.  Μετά προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας μέλι, και 2 κουταλιές της σούπα