Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου 2014

Οι τριανταφυλλιές το χειμώνα και τις αρχές της άνοιξης

Οι πρώτοι μήνες του χρόνου είναι η περίοδος του σχεδιασμού του κήπου και της προετοιμασίας του ενόψει του ερχομού της άνοιξης. Ο κήπος σας πρέπει να φορέσει «τα καλά του» κι αυτό θα το πετύχετε αν, με λίγο κόπο και πολύ μεράκι περιποιηθείτε τις αγαπημένες σας τριανταφυλλιές. Οι τριανταφυλλιές σας έτσι θα γίνουν τα πιο όμορφα στολίδια του κήπου σας και θα γεμίσουν απλόχερα την κάθε γωνιά του με τα φωτεινά τους χρώματα και με το λεπτό τους άρωμα. Παρακάτω ακολουθεί το ημερολόγιο με τις φροντίδες των τριανταφυλλιών σας στις κλιματικές συνθήκες της Ελλάδας.
fytemeni-triantafyllia-01
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
Κλάδεμα: Από το τέλος Ιανουαρίου ξεκινήστε το κλάδεμα των
τριανταφυλλιών σας ιδίως στις νότιες και παραθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας. Συνεχίστε με τις εργασίες που ακολουθούν το κλάδεμα (δείτε παρακάτω, Φεβρουάριος)
Φύτευση: Συνεχίστε τη φύτευση των γυμνόριζων τριανταφυλλιών καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιανουαρίου εκτός από τις ημέρες με ισχυρό παγετό (κάτω των -5 βαθμών), φροντίζοντας το έδαφος να μην είναι λασπώδες.

kladema-01ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
Φύτευση: Συνεχίστε τη φύτευση των γυμνόριζων τριανταφυλλιών καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου εκτός από τις ημέρες με ισχυρό παγετό (κάτω των -5 βαθμών). Προηγουμένως  ελέγξτε το χώμα να μην είναι λασπώδες δηλ. να τρίβεται στην πίεση και να μη ζυμώνεται.
Κλάδεμα: Κλαδέψτε αρχίζοντας από τις Αναρριχώμενες Τριανταφυλλιές. Αν επικρατούν συνθήκες  παγετού μεταθέστε το για αργότερα. Δεν υπάρχει πρόβλημα αν κλαδέψετε 1-2 εβδομάδες αργότερα αρκεί να μην έχουν ξεκινήσει οι τριανταφυλλιές σας.
Στις πολύ κρύες και ορεινές περιοχές  το κλάδεμα να γίνει το Μάρτιο.
Μετά το κλάδεμα :
-ραντίστε με βορδιγάλειο πολτό (ή άλλα σκευάσματα με χαλκό) για Fork-in-earthπροστασία από ασθένειες του ξύλου.
- Σκαλίστε και ανοίξτε την λακκούβα στη βάση της κάθε τριανταφυλλιάς. Αερίστε τις ρίζες με την πιρούνα (δικέλι ή τρικέλι) σε απόσταση 30 εκ. από τη βάση. Ενσωματώστε κομπόστα ή κοπριά στη κάθε τριανταφυλλιά.
- Ραντίστε με θερινό πολτό μετά το κλάδεμα, τις καλές μέρες , για προστασία από την ψώρα. Επαναλάβετε και 2 φορές  αν υπάρχει προσβολή.
ΜΑΡΤΙΟΣ
Φύτευση:
-Φροντίστε να τελειώσετε με τη φύτευση των γυμνόριζων τριανταφυλλιών νωρίς το Μάρτιο, ιδίως σε νότιες και παραθαλάσσιες περιοχές.
-Φυτέψτε νέες τριανταφυλλιές σε μπάλα τύρφης ή σε γλάστρα. Ποτίστε τις αν κάνει ζέστη.
Λίπανση: Λιπάνετε με Οργανικό λίπασμα ή με Ειδικό λίπασμα για τριανταφυλλιές.
ΑΠΡΙΛΙΟΣperipoiisi-triantafyllies
Καθαρίστε και σκαλίστε γύρω από την κάθε τριανταφυλλιά. Επαναλάβετε την  προσθήκη κοπριάς ή μαύρης τύρφης ή λιπάσματος. Ποτίστε όταν έχει ζέστη ή αν έχει καιρό να βρέξει, για τις νεοφυτεμένες τριανταφυλλιές είναι απαραίτητο.
Θειαφίστε όταν η θερμοκρασία φτάνει τους 25 βαθμούς έστω και για λίγες ώρες την ημέρα.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου