Τρίτη, 10 Ιουνίου 2014

ΠΡΟΣΟΧΗ ! Καταρροϊκός πυρετός ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ !

Το Τμήμα Κτηνιατρικής Αρκαδίας ανακοίνωσε επίσημα την εμφάνιση επιβεβαιωμένου κρούσματος καταρροϊκού πυρετού του προβάτου στις περιοχές Τ.Δ. Κολλινών Δήμου Τρίπολης και Πραστού Δήμου Βόρειας Κυνουρίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

"1. Ο καταρροϊκός πυρετός είναι σοβαρότατο νόσημα που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Πελοπόννησο και οφείλεται σε ιό που μεταδίδεται στα ζώα αποκλειστικά από ένα είδος μικρού εντόμου που ζει στα σκοτεινά και υγρά σημεία του στάβλου. Μολύνονται πρόβατα, αίγες, βοοειδή και άγρια μηρυκαστικά, αλλά συνήθως το νόσημα εκδηλώνεται μόνο στα πρόβατα.

2. Είναι νόσημα ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ και οι κτηνοτρόφοι οφείλουν να ενημερώνουν την κτηνιατρική υπηρεσία σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων συμπτωμάτων στα ζώα τους που είναι:
• υψηλός πυρετός
• ερυθρότητα στο στόμα και τα ρουθούνια
• πρήξιμο στο πρόσωπο και κάτω από το σαγόνι
• σιαλόρροια
• βλεννοπυώδες έκκριμα από τη μύτη που φράζει τα ρουθούνια
• επιπεφυκίτιδα και δακρύρροια
• δυσκολία στήριξης του ζώου.

3. Διευκρινίζουμε ότι το νόσημα αυτό δεν προσβάλλει τον άνθρωπο, αλλά έχει μεγάλη σημασία για την κτηνοτροφία γιατί προκαλεί μείωση της παραγωγής, απώλειες στα ζώα και απαγορεύσεις μετακινήσεων.

4. Η κτηνιατρική υπηρεσία σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει λάβει τα προβλεπόμενα υγειονομικά και περιοριστικά μέτρα.

5. Για την αποφυγή της εξάπλωσης του καταρροϊκού πυρετού θα πρέπει σε όλες τις εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων και βοοειδών να ληφθούν ΑΜΕΣΩΣ προληπτικά μέτρα τα οποία είναι:

• εφαρμογή εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σε όλα τα ευαίσθητα είδη ζώων (πρόβατα, αίγες και βοοειδή)
• ψεκασμός των στάβλων με κατάλληλα εντομοκτόνα 1 φορά την εβδομάδα με ιδιαίτερη επιμονή στα υγρά σημεία (π.χ. γύρω από τις ποτίστρες).

6. Απαγορεύεται αυστηρά η μετακίνηση αιγοπροβάτων και βοοειδών χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με την κτηνιατρική υπηρεσία.

Τηλέφωνα Κτηνιατρικής Υπηρεσίας:
Τμήμα Κτηνιατρικής Αρκαδίας: 27102 22520
Αγροτικό Κτηνιατρικό Γραφείο Λεβιδίου: 27960 22291
Η Πρ/νη Τμ/τος Κτηνιατρικής
Σταματοπούλου Σοφία".
 

Τονίζουμε πως : Ανάλογη ανακοίνωση έχει εκδοθεί και από την αντιπεριφέρεια για την περιοχή της Λακωνίας προ ολίγων ημερών. Αναλυτικά ΕΔΩ. Ενώ ανάλογες ανακοινώσεις έχουν βγει και από άλλα σημεία της χώρας, όπως ενδεικτικά αναφέρεται ΕΔΩ.

Σε αυτό το άρθρο αναφέρονται τα μέτρα προστασίας κατά του ιού ΑΛΛΑ πρέπει να γίνει σαφές σε όλους μας πως, η επικοινωνία με τις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ !Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου