Τετάρτη, 9 Ιουλίου 2014

ΠΡΟ-ΣΟ-ΧΗ ! Κοπάδι με σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια στην Πουρναριά

Υπότιτλος : με τι ταΐζεις τα πρόβατά σου Πατριώτη μου ; !


Από σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια έχει προσβληθεί κοπάδι με πρόβατα στην Πουρναριά Γορτυνίας, ενώ από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες διαβεβαιώνουν πως έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να μην επεκταθεί η νόσος.
 
Ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ανέφερε ότι η νόσος είναι εξαιρετικά σοβαρή, γι' αυτό και το κοπάδι έχει τεθεί σε καραντίνα, τις τελευταίες πέντε ημέρες που διαγνώστηκε το πρόβλημα.
Κτηνίατροι της Περιφερειακής Ενότητας πραγματοποίησαν ελέγχους και εξέτασαν τα
υπόλοιπα κοπάδια του χωριού, όπου διαπίστωσαν ότι τα ζώα είναι υγιή κι ενημέρωσαν τους κτηνοτρόφους της περιοχής.
Ο αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε ότι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας κινήθηκαν άμεσα και με υπευθυνότητα στο πρόβλημα και τα 85 ζώα του κοπαδιού θα οδηγηθούν αύριο στη Σπάρτη, όπου θα θανατωθούν και στη συνέχεια θα αποτεφρωθούν σε κλίβανο.
Ο κ. Γιαννακούρας εμφανίστηκε καθησυχαστικός και είπε πως το περιστατικό είναι μεμονωμένο. Σημείωσε επίσης, πως η νόσος που προβάλλει το νευρικό σύστημα των ζώων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, ενώ τόνισε την υπευθυνότητα του κτηνοτρόφου ο οποίος έφτασε στο γραφείο του, ζητώντας να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να θανατωθούν τα ζώα του.
Υπογράμμισε ότι πριν από έξι χρόνια είχε πρωτοεμφανισθεί η νόσος σε ένα πρόβατο, προερχόμενο από κοπάδι στο χωριό Μάκρη και είχε εντοπιστεί στο σφαγείο. Επίσης, πριν τέσσερα χρόνια είχε εμφανιστεί δεύτερο κρούσμα σε κοπάδι στην Πουρναριά, με αποτέλεσμα να θανατωθούν τα ζώα και στις δύο περιπτώσεις.

Από τι προκαλείται η Σπογγώδης Εγκεφαλοπάθεια στα ζώα ; 


Απαγορεύσεις που αφορούν τις ζωοτροφές
Ο κανονισμός απαγορεύει τη χρήση ζωικών πρωτεϊνών και ζωοτροφών που περιέχουν τέτοιες πρωτεΐνες για τη διατροφή των μηρυκαστικών. Στη διατροφή ζώων εκτροφής με εξαίρεση τα σαρκοφάγα γουνοφόρα ζώα, η χρήση μεταποιημένων ζωικών πρωτεϊνών, ζελατίνης προερχόμενης από μηρυκαστικά, προϊόντων αίματος, πρωτεϊνών που έχουν υποστεί υδρόλυση, όξινου και μη όξινου φωσφορικού ασβεστίου ζωικής προέλευσης απαγορεύεται.

Οι απαγορεύσεις αυτές δεν ισχύουν για τη χρήση των ακόλουθων
τροφίμων και πρωτεϊνών οι οποίες, ενδεχόμενα, έχουν μεταποιηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1069/2009 για τα ζωικά υποπροϊόντα που δεν προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο:
  • για τη διατροφή των μη μηρυκαστικών ζώων, τα ιχθυάλευρα, οι πρωτεΐνες που έχουν υποστεί υδρόλυση που παράγονται από μη μηρυκαστικά και από δορές μηρυκαστικών, το όξινο και μη όξινο φωσφορικό ασβέστιο·
  • στη διατροφή των μηρυκαστικών, το γάλα, τα προϊόντα με βάση το γάλα και το πρωτόγαλα, τα αυγά και τα προϊόντα με βάση τα αυγά, τη ζελατίνη που προέρχεται από μη μηρυκαστικά, τα ιχθυάλευρα εφόσον χρησιμοποιούνται για την παρασκευή υποκατάστατων γάλακτος που εμπεριέχονται αποκλειστικά στη διατροφή των νέων μηρυκαστικών·
  • στη διατροφή των ψαριών, τα προϊόντα αίματος και τα άλευρα με βάση το αίμα από μη μηρυκαστικά.
Από την 1η Νοεμβρίου 2003, τα κράτη μέλη ανακοινώνουν στα άλλα κράτη μέλη και στην Επιτροπή τον ενημερωμένο κατάλογο των σφαγείων τα οποία έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα οποία δεν σφάζουν μηρυκαστικά. Διαβιβάζουν επίσης κατάλογο των εγκεκριμένων εγκαταστάσεων για την παραγωγή των ζωοτροφών και των πρωτεϊνών που αναφέρονται λεπτομερώς παραπάνω.
Η εξαγωγή προς τρίτη χώρα ζωικών μεταποιημένων πρωτεϊνών που προέρχονται από μηρυκαστικά και προϊόντων που περιέχουν τέτοιες πρωτεΐνες πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας που ισχύει στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκ των προτέρων και γραπτώς, η τρίτη χώρα προορισμού αναλαμβάνει την υποχρέωση να χρησιμοποιεί και/ή να επανεξάγει τα προϊόντα αποκλειστικά για την τελική χρήση για την οποία προορίζονται. Το κράτος μέλος το οποίο εγκρίνει την εξαγωγή πληροφορεί σχετικά τα άλλα κράτη μέλη και την Επιτροπή.

Άμεσα μέτρα στην περίπτωση σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας

  1. Απομόνωση των προσβλημένων εκτροφών
  2. Θανάτωση όλων των ζώων των εκτροφών αυτών και των απογόνων τους
  3. Λήψη μέτρων στην κυκλοφορία των μηρυκαστικών, του κρέατός τους και των παραγώγων του κρέατος σε ολόκληρο το έδαφος της χώρας και τις εξαγωγές τους
  4. Απαγόρευση χρήσης πρωτεϊνών θηλαστικών στη διατροφή των μηρυκαστικών
  5. Εφαρμογή ειδικού προγράμματος επιτήρησης των σπογγωδών εγκεφαλοπαθειών.Τι είναι η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια 


Η ασθένεια του Creutzseldt - Jakob είναι μια σπάνια νευροεκφυλιστική νόσος, η οποία επηρεάζει περίπου ένα άτομο ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού παγκοσμίως.
Συνήθως η νόσος εμφανίζεται σε προχωρημένη ηλικία και παρουσιάζει μια ραγδαίως επιδεινούμενη πορεία. Στα αρχικά στάδια της νόσου οι ασθενείς παρουσιάζουν ανοιακή συμπτωματολογία (διαταραχές μνήμης, συμπεριφοράς και άλλων γνωστικών λειτουργιών), διαταραχές ισορροπίας και συντονισμού και οφθαλμολογικά συμπτώματα. Με την πάροδο του χρόνου εμφανίζονται διαταραχές στην κινητικότητα, καθώς επίσης και μυοκλωνικοί σπασμοί. Στα τελικά στάδια ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει κωματώδη κατάσταση.
Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι της ασθένειας.
Ο Σποραδικός Τύπος, που εμφανίζεται χωρίς ιδιαίτερους παράγοντες κινδύνου για τη νόσο. Αυτός είναι και ο πιο κοινός τύπος της νόσου αυτής.
Η Κληρονομική Μορφή, που έχει και άλλα κρούσματα στην οικογένεια η ασθένεια, και γενετικά τεστ αποδεικνύουν την ύπαρξη κάποιας γενετικής μετάλλαξης που συσχετίζεται με τη νόσο του Creutzelt - Jakob.
Η Επίκτητη Μορφή, η οποία συνήθως μεταδίδεται όταν ο ασθενής εκτεθεί σε μολυσμένους ιστούς εγκεφάλου και νευρικού συστήματος.
Υπάρχουν επίσης και άτυπες μορφές της νόσου αυτής, οι οποίες έχουν παρουσιαστεί πρόσφατα στην Ευρώπη. Θεωρούνται άτυπες, διότι εμφανίζονται σε άτομα μικρότερης ηλικίας και πιστεύεται ότι μπορεί αυτά τα άτομα να έχουν μολυνθεί μετά από κατανάλωση μολυσμένου κρέατος. Άτυπες μορφές εμφανίζονται με κάπως αυξημένη συχνότητα από την αναμενόμενη. Επίσης, οι άτυπες μορφές έχουν πορεία που διαρκεί περισσότερο από την αναμενόμενη χρονική περίοδο των πιο πάνω τύπων.
Η νόσος διαγιγνώσκεται μετά από ενδελεχές ιστορικό και νευρολογική εξέταση, εγκεφαλογράφημα και απεικονιστικές μελέτες του εγκεφάλου. Η τελική διάγνωση όμως γίνεται μόνο με βιοψία ή νεκροψία του εγκεφάλου. Έχουν επίσης εμφανιστεί ορισμένα βιοχημικά τεστ, που γίνονται στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό των ασθενών, για ανίχνευση ορισμένων πρωτεϊνών, οι οποίες συνδέονται με τη νόσο.
Δυστυχώς, δεν υπάρχει επί του παρόντος αποτελεσματική θεραπεία της νόσου της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας. Οι τρέχουσες θεραπείες επικεντρώνονται σε ξαλάφρωση των πολλών συμπτωμάτων της νόσου, χωρίς όμως να επιτελούν τελειωτική ίαση.
Η αιτία της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας είναι ένας αργός ιός (slow virus), ο οποίος μπορεί να χρειαστεί δέκα με είκοσι χρόνια να εμφανίσει τα πρώτα συμπτώματα μετά που θα μολύνει τον ασθενή. Ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού από ασθενείς σε υγιή άτομα είναι σημαντικά μικρός, εκτός αν υπάρχει επαφή με μολυσμένους ιστούς.
Στην Κύτπρο έχει τεκμηριωθεί μια περίπτωση σποραδικής σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας, παρόλο που κλινική υποψία υπήρχε και για άλλα περιστατικά, τα οποία όμως δεν αποδείχθηκαν ότι φέρουν τη νόσο αυτή.
Όσον αφορά την κατανάλωση μολυσμένου κρέατος, πρέπει να αναφερθεί ότι στην Κύπρο δεν έχει ανιχνευθεί η νόσος της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών (τρελών αγελάδων), η οποία πιθανό να ενέχεται στις περιπτώσεις εμφάνισης της άτυπης μορφής της νόσου.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου