Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καλοκαιρινές δημιουργίες που κρατούν χρόνια

Πως μπορώ να εκμεταλλευτώ παραγωγικά άραγε τις λίγες ημέρες που πάω στο χωριό μου ; Καλό είναι να βγαίνω στην αγορά και να βλέπω συμπατριώτες, φίλους και συγγενείς, αλλά, μήπως είναι άραγε πολύ περισσότερα αυτά που μπορώ να κάνω έτσι ώστε να απολαμβάνω την χαρά της δημιουργίας αλλά και τον τόπο μου ;

Ας δούμε λοιπόν μερικές ιδέες που θέλουν λίγα χρήματα, λίγο κόπο και που φέρνουν πολύ χαρά για πάντα. Είτε τις μέρες που μένουμε στο χωριό μας, είτε τις ημέρες που μένουμε σε μεγαλουπόλεις και περιμένουμε πως και
πως να πάμε να ανοίξουμε τα σπιτικά μας και να αντικρίσουμε την φύση και τις δημιουργίες μας.

Συντριβάνι κήπου 


Το συντριβάνι μας μπορεί να συνδυαστεί και με την κατωτέρω κατασκευή. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονισθεί πως, προφανώς δεν έχουμε ανάγκη το έτοιμο μαύρο πλαστικό του video αφού, από to πλαστικό για αραποσίτια (καλυμμένο με τσιμέντο) κάνει μια χαρά δουλειά.


Ιδέα : αν το νερό του σιντριβανιού μας καταλήγει σε μια μικρή λιμνούλα, τότε το αποτέλεσμα είναι Θεϊκό !




Προσοχή : Στο σημείο αυτό (αν κάνουμε και λιμνούλα που να επικοινωνεί με το συντριβάνι μας, θα πρέπει να προσεχθούν 2 πράγματα.
  1. το βάθος της γούρνας της λιμνούλας να είναι το ίδιο με αυτό του σιντριβανιού, έτσι ώστε και οι 2 γούρνες να έχουν επαρκές νερό για να ανακυκλώνουν οι αντλίες του συντριβανιού και του του πιθαριού. Λεπτομέρεια : θα μπορούν οι επικοινωνούν τα νερά μέσω ψηλότερου σημείου υπερχείλισης και όχι στα χαμηλά.
  2. Άλλος τρόπος κατασκευής και των δύο ταυτόχρονα είναι να έχουμε ΜΙΑ αντλία, λίγο ισχυρότερη , με 2 βάνες όπου, η μία θα πηγαίνει το νερό στο συντριβάνι και η μία στο πιθάρι. Την ρύθμιση του ποια βάνα θα έχει ανοικτή και ποια θα είναι μισάνοικτη θα την βρούμε στην πράξη.
  3. Σημείωση : με αρκετά ισχυρή αντλία, μπορούμε το νερό στην λιμνούλα, αντί να το ανακυκλώνουμε μέσω του πιθαριού, να το κάνουμε μέσω ενός μικρού ιδιοκατασκευασθέντος καταρράκτη. Από πέτρα στα μέρη μας, (και από ... στουρνάρια) άλλο τίποτα. Ή και ενός μικροσκοπικού νερόμυλου. Ή και όλων μαζί !

Ξυλόφουρνος

Θυμάσαι Πατριώτη εκείνο τον παλιό φούρνου που είχαν οι γονείς και οι παππούδες μας και σπεύσαμε να τον σπάσουμε (ως ... αναχρονιστικό) όταν ήλθαν οι ηλεκτρικές συσκευές στην μόδα ;
Θα μου πεις "που να βγαίνω έξω να ψήνω, όταν μπορώ να μείνω στο σπίτι και να ετοιμάσω το ψητό μου". Εδώ θα σου θυμίσω την γεύση που είχε το ψημένο φαγητό στο πέτρινο φούρνο και την γεύση που έχει το ψημένο στην ηλεκτρική εστία ...

Εδώ λοιπόν -σε δύο τμήματα- υπέροχες και απλές οδηγίες για την κατασκευή ενός σύγχρονου - παλαιάς κοπής φούρνου. Σημείωση: η δική μας κατασκευή δεν χρειάζεται να είναι τόσο μεγάλη !




Εδώ, μια καθαρά παραδοσιακή κατασκευή ξυλόφουρνου. ΠΡΟΣΟΧΗ ! Δώστε μεγάλη σημασία στις οδηγίες του μαστρο-Βαγγέλη για το "κάψιμο" του φούρνου !



Πέργολα 

Θες λοιπόν να ψήνεις ή να αγναντεύεις την φύση ή και τις δημιουργίες σου. Είναι ανάγκη να σε ψήνει ο ήλιος ; Θα μου πεις "όλα και κάποιο δέντρο θα πιάσω και δεν θα ψήνομαι". Συμφωνώ. Όμως αν θες κάποιο σημείο ανάπαυλας, που να κάθεσαι μόνος σου ή με την παρέα σου, κοντά στον φούρνο έτσι ώστε να όλα να είναι ... από την παραγωγή, στην κατανάλωση ...
Σημείωση: ένα ψυγειάκι μικρό κι ένας νεροχύτης δίπλα στον φούρνο και κάτω από τον πάγκο εργασίας, ολοκληρώνουν την κατασκευή σου



Τέλος κακά τα ψέματα. Μπορούμε να τα απολαμβάνουμε όλα αυτά καθισμένοι
σε ένα τραπέζι από κορμούς - ιδιοκατασκευή (πλανισμένη επάνω του επιφάνεια και περασμένο όλο με σατινέ λούστρο αφού περαστεί ένα χέρι με αντιμουχλικό ουδέτερο χρώμα) ή σε τραπεζάκι καφενείου στρογγυλό (όποιου πιάνουν τα χέρια του μπορεί να το ζωγραφίσει) στολισμένα και την νύχτα με φωτισμό που θα στηρίζεται σε ένα ηλιακό πάνελ των 40 euro, σε μια μπαταρία αυτοκινήτου των 50 euro και σε 15 λαμπάκια led των 70 ευρώ. Περισσότερα γι αυτό το τελευταίο, κοιτάξτε εδώ : Δωρεάν φωτισμός στον κήπο ;

Καλό και δημιουργικό καλοκαίρι να έχουμε Έλληνες και Λευτεριά να έχει ο Λαός και η  Πατρίδα μας !
Γιώργος Θ. Κανελλάκης

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα

Αφιερωμένο το κατωτέρω στην μνήμη του αγαπημένου μας και καλού Ανθρώπου, Δημήτρη (Μίμη) Κανελλάκη που απεβίωσε την Πέμπτη 28-5-2015 στην Τρίπολη όπου και ετάφη την μεθεπομένη. Και το αφιερώνω στον Μίμη μιας και λάτρευε το χωριό, την γη, την καλλιέργεια της και το δούλεμα της φύσης και των προϊόντων της με τα χεράκια του. Πράξεις που έκανε κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, εδώ και χρόνια, εξαιρουμένου του φετινού που "έφυγε". Καλό ταξίδι Μίμη. Γιώργος Θ. Κανελλάκης Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα Πηγαίνοντας στα χωριά όλο και κάποιο τενεκέ με περσινό ή και παλαιότερο λάδι θα βρούμε.  Όσο παλαιότερο το λάδι, τόσο το καλύτερο, αν θέλουμε να κάνουμε σαπούνι που θα είναι εξαιρετικό, υγιεινό, υποαλεργικό, αγνό και κυρίως 100% οικολογικό, μέσα σε 1/2 ώρα. Οδηγίες :  ζυγίζουμε το λάδι που έχουμε σε ζυγαριά ακριβείας. Σημειωτέον πως, το μπουκάλι με το 1 λίτρο λάδι δεν ζυγίζει 1 κιλό λάδι, μιας και είναι πολύ ελαφρύτερο ! για κάθε κιλό λάδι χρειαζόμαστε  300 γραμμάρια

Τα γράδα ρακής και τσίπουρου και η αντιστοιχία τους σε οινόπνευμα

Γράδα και αλκοόλ – Πόσο οινόπνευμα πρέπει να έχει η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά ή τσίπουρο; Οι περισσότεροι, ακόμα και πολλοί παραγωγοί ρακής και τσίπουρου συγχέουν τα (κακώς, κάκιστα ισχύοντα ακόμα στην Ελλάδα, ενώ έχουν καταργηθεί διεθνώς) γράδα τσικουδιάς και τσίπουρου με τους οινοπνευματικούς βαθμούς  ή αγνοούν ότι βγάζοντας π.χ. ως συνήθως (κακώς) 18 γράδα την ρακή, την βγάζουν με 46% οινόπνευμα (!!!) ενώ το ουίσκι και η βότκα  που μάλιστα πίνονται αραιωμένα με πολλά παγάκια και αναψυκτικά ή χυμούς φρούτων, έχουν γύρω στους 43. Η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά δεν πρέπει να ξεπερνά τους 37-39 το πολύ  βαθμούς οινοπνεύματος, δηλαδή 16-16,5 γράδα (βλ πίνακα παρακάτω). Δυστυχώς, ελάχιστοι

Φτιάχνω σπιτικό κρεμοσάπουνο και σαμπουάν (monsanto και πολυεθνικές = καρκίνος)

Ψάχνοντας εδώ και καιρό για μια καλή συνταγή για σπιτικό υγρό κρεμοσάπουνο, χωρίς τον "θάνατο" των χημικών μέσα του και έχοντας δοκιμάσει 4-5 συνταγές με όχι και τόσο ικανοποιητικά αποτέλεσμα, καταστάλαξα και σας μεταφέρω την 6η στην οποία έπαιξα λίγο με το φτιάξιμο της, όσων αφορά τις δοσολογίες.  Έχουμε και λέμε λοιπόν. Τρίβουμε 250 γραμμάρια αγνό σαπούνι (για την συνταγή του  ΕΔΩ ) στον χοντρό τρίφτη του τυριού και προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό απιονισμένο (για το ηλεκτρικό σίδερο) στο οποίο έχουμε βράσει μέσα του 6-7 κουταλιές του γλυκού χαμομήλι. Το μυστικό για να μη χαλάσει το τελικό αποτέλεσμα στο υγρό σαπούνι είναι η χαμηλή φωτιά στο βράσιμο !   Αναμιγνύουμε ΑΡΓΑ συνεχώς όλη την ώρα που είναι στη φωτιά η κατσαρόλα. Όταν το σβήσουμε το μάτι της κουζίνας αφήνουμε το κατσαρόλι για 5-6 ώρες σκεπασμένο με μια πετσέτα για να να πέσει η θερμοκρασία του μίγματος αλλά και για να ηρεμήσει.  Μετά προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας μέλι, και 2 κουταλιές της σούπα