Σάββατο, 20 Σεπτεμβρίου 2014

Αργαλειός

upd Αργαλειός. Μια λέξη άγνωστη στους περισσότερους νέους, που για να λειτουργήσει πρέπει να έχουν προηγηθεί (σε δράση) τα λανάρια, η ρόκα, το αδράχτι, η δρούγα, το σφοντύλι, το στημόνι, η ανέμι, το ανεμίδι έτσι ώστε, μετά, με το αποτέλεσμα του γνεσίματος, να μπουν σε διεργασία τα μέρη του (αργαλειού).
Ακολούθως έρχονται άλλες ... άγνωστες λέξεις που αποτελούν τα
τμήματα του αργαλειού όπως : αντιά, κουρούνα, ποταμίστρα, μιταριά, σαΐτα, μασούρι, ποδαρικά. Προσθέτοντας σε όλα αυτά όρεξη και φαντασία για την δημιουργία έχουμε ένα θεσπέσιο αποτέλεσμα, τόσο ξεχασμένο και παραμελημένο από την επίσημη πολιτεία (;).Σε μια από τις σπάνιες χαρές που έχει κάποιος του "σήμερα" να συναντήσει το "χθες", η γιαγιά Μαρία Φωτοπούλου στην Κοντοβάζαινα, μας δείχνει λίγο από την χαρά της δημιουργίας, ενός χαλιού καμωμένο από υφασματάκια και πανιά.
25-8-2014 αργαλειός στην Κοντοβάζαινα
Πέραν του λαογραφικού του ενδιαφέροντος το video εκφράζει και τον πόνο μιας γενιάς που μόνιμα της ακούγαμε να λέει : "σου εύχομαι να μη περάσεις τις δυσκολίες που ζήσαμε εμείς οι παλαιότεροι". Όμως ζούμε και θα ζήσουμε (με τις επιλογές μας 40 χρόνων) ... αρκετά πιο δύσκολα, ΕΚΤΟΣ και αν τα ανατρέψουμε όλα.

Την ευχή της γιαγιάς να έχουμε όλοι μας και κυρίως την αντοχή, το σθένος και το κουράγιο της για την καθημερινή βιοπάλη.

Σημείωση : Αναλυτικότερες πληροφορίες για τον αργαλειό βρίσκουμε ΕΔΩ.

Με  μεγάλο σεβασμό
Γ.Θ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου