Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Τα πάντα για τις πανέμορφες τριανταφυλλιές

Οι πρώτοι μήνες του χρόνου είναι η περίοδος του σχεδιασμού του κήπου και της προετοιμασίας του ενόψει του ερχομού της άνοιξης. Ο κήπος σας πρέπει να φορέσει "τα καλά του" κι αυτό θα το πετύχετε αν, με λίγο κόπο και πολύ μεράκι περιποιηθείτε τις αγαπημένες σας τριανταφυλλιές.

Οι τριανταφυλλιές σας έτσι θα γίνουν τα πιο όμορφα στολίδια του κήπου σας και θα γεμίσουν απλόχερα την κάθε γωνιά του με τα φωτεινά τους χρώματα και με το λεπτό τους άρωμα. Παρακάτω ακολουθεί το ημερολόγιο με τις φροντίδες των τριανταφυλλιών σας στις κλιματικές συνθήκες της Ελλάδας.

 

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Κλάδεμα: Από το τέλος Ιανουαρίου ξεκινήστε το κλάδεμα των τριανταφυλλιών σας, ιδίως στις νότιες και παραθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας. Συνεχίστε με τις εργασίες που ακολουθούν το κλάδεμα (δείτε παρακάτω, Φεβρουάριος)

Φύτευση: Συνεχίστε τη φύτευση των γυμνόριζων τριανταφυλλιών καθ’

όλη τη διάρκεια του Ιανουαρίου, εκτός από τις ημέρες με ισχυρό παγετό (κάτω των -5 βαθμών), φροντίζοντας το έδαφος να μην είναι λασπώδες.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Φύτευση: Συνεχίστε τη φύτευση των γυμνόριζων τριανταφυλλιών καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, εκτός από τις ημέρες με ισχυρό παγετό (κάτω των -5 βαθμών). Προηγουμένως , ελέγξτε το χώμα να μην είναι λασπώδες, δηλ. να τρίβεται στην πίεση και να μη ζυμώνεται.

Κλάδεμα: Κλαδέψτε αρχίζοντας από τις Αναρριχώμενες Τριανταφυλλιές. Αν επικρατούν συνθήκες παγετού μεταθέστε το για αργότερα. Δεν υπάρχει πρόβλημα αν κλαδέψετε 1-2 εβδομάδες αργότερα αρκεί να μην έχουν ξεκινήσει οι τριανταφυλλιές σας.

Στις πολύ κρύες και ορεινές περιοχές το κλάδεμα να γίνει το Μάρτιο.

Μετά το κλάδεμα :

-Ραντίστε με βορδιγάλειο πολτό (ή άλλα σκευάσματα με χαλκό, είναι οικολογική επέμβαση) για προστασία από ασθένειες του ξύλου (δεν είναι απαραίτητο αν ο καιρός δεν είναι πολύ βροχερός).

- Σκαλίστε και ανοίξτε την λακκούβα στη βάση της κάθε τριανταφυλλιάς. Αερίστε τις ρίζες με την πιρούνα (δικέλλι) σε απόσταση 20-30 εκ. από τη βάση. Ενσωματώστε κομπόστα ή κοπριά στη κάθε τριανταφυλλιά.

- Ραντίστε με θερινό πολτό (είναι οικολογική επέμβαση) μετά το κλάδεμα, τις καλές μέρες , για προστασία από την ψώρα. Επαναλάβετε και 2 φορές αν υπάρχει προσβολή.

ΜΑΡΤΙΟΣ

Φύτευση: Φροντίστε να τελειώσετε με τη φύτευση των γυμνόριζων τριανταφυλλιών νωρίς το Μάρτιο, ιδίως σε νότιες και παραθαλάσσιες περιοχές.

Φυτέψτε νέες τριανταφυλλιές σε μπάλα τύρφης ή σε γλάστρα. Ποτίστε τις αν κάνει ζέστη.

Λίπανση: Λιπάνετε με Οργανικό λίπασμα ή με Ειδικό λίπασμα για τριανταφυλλιές.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Καθαρίστε και σκαλίστε γύρω από την κάθε τριανταφυλλιά. Επαναλάβετε την προσθήκη κοπριάς ή μαύρης τύρφης ή λιπάσματος. Ποτίστε όταν έχει ζέστη ή αν έχει καιρό να βρέξει, για τις νεοφυτεμένες τριανταφυλλιές είναι απαραίτητο.

Φύτευση: Φυτέψτε νέες τριανταφυλλιές (σε μπάλα τύρφης ή σε γλάστρα)

Θειαφίστε όταν η θερμοκρασία φτάνει τους 25 βαθμούς έστω και για λίγες ώρες την ημέρα ( είναι οικολογική επέμβαση).

Καταπολεμήστε μελίγκρες και άλλα έντομα που πιθανό να εμφανιστούν και βάλτε παγίδες για τις ζήνες και άλλα μασητικά έντομα που καταστρέφουν τα τριαντάφυλλα.
 
Το μήνα αυτό ανθίζουν οι περισσότερες τριανταφυλλιές στις πιο νότιες και ζεστές περιοχές.

ΜΑΪΟΣ

Ο Μάιος θεωρείται ο μήνας των τριανταφύλλων, ο μήνας της απόλαυσης των τριανταφύλλων. Μπορείτε να φυτέψετε νέες τριανταφυλλιές από γλάστρα οι οποίες θ’ ανθίσουν και θ’ αναπτυχθούν αργότερα.

Ποτίστε πιο συχνά εφόσον κάνει ζέστη.

Θειαφίστε και καταπολεμήστε τα έντομα που εμφανίζονται όπως και τον Απρίλιο.

ΙΟΥΝΙΟΣ – ΙΟΥΛΙΟΣ – ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
Οι τριανταφυλλιές αναπτύσσονται γρήγορα και συνεχίζουν την ανθοφορία τους. Ποτίστε και σκαλίστε τις. Να αποφεύγετε τα λιπάσματα όταν κάνει πολλή ζέστη και αν το νερό της άρδευσης είναι σκληρό (δηλ. περιέχει πολλά άλατα). Σ’ αυτή την περίπτωση ποτίστε περισσότερο και πιο τακτικά.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ:

Αν το καλοκαίρι ήταν ζεστό οι τριανταφυλλιές αρχίζουν να ανακάμπτουν, ιδίως αν τις ποτίσετε πολύ-πολύ άφθονα 2- 3 φορές. Θα παρατηρήσετε ότι τον επόμενο μήνα η ανθοφορία θα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή.

Μπορούμε να ξεκινήσετε το σχεδιασμό νέων παρτεριών και φυτεύσεων ή κάποιων αλλαγών στον κήπο σας.

Αν ο καιρός το επιτρέπει και το έδαφος δεν είναι υπερβολικά σκληρό, ξεκινήστε την κατεργασία του εδάφους.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Είναι ο μήνας του σχεδιασμού και του προγραμματισμού των νέων φυτεύσεων ή των αλλαγών που θα γίνουν στον κήπο μας το επόμενο διάστημα.

Αρχίστε με την κατεργασία του εδάφους: οργώστε, φρεζάρετε ή γυρίστε το χώμα με το δικέλλι. Προσθέστε κοπριά ή κομπόστα ή τύρφη. Ανοίξτε τους λάκκους στις θέσεις, που επιλέξατε για να φυτέψετε. Κάνετε την παραγγελίας εφόσον έχετε προγραμματίσει.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ – ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Αρχή των φυτεύσεων: «το Νοέμβρη, το Δεκέμβρη φύτευε καταβολάδες» λέει ο σοφός λαός με την τεράστια αγροτική εμπειρία.

Πράγματι οι τριανταφυλλιές που θα φυτευτούν το φθινόπωρο και αρχές χειμώνα θα δώσουν πρωιμότερη και αφθονότερη ανθοφορία..

Φυτέψτε και άλλους θάμνους ή δέντρα γιατί είναι η πιο κατάλληλη εποχή.

Η προετοιμασία του εδάφους γίνεται με προσοχή ώστε το έδαφος να μην είναι λασπώδες.

Κλαδοκάθαρος: Αφαιρέστε τα ξερά απανθισμένα τριαντάφυλλα και χαμηλώστε τις τριανταφυλλιές σας, αν ο καιρός είναι κρύος και δεν πρόκειται να ξανανθίσουν. Στις πιο νότιες και ζεστές περιοχές αφαιρέστε μόνο τα απανθισμένα γιατί γενικά οι τριανταφυλλιές συνεχίζουν την ανθοφορία τους και μέσα στο χειμώνα.

Τα παραπάνω τα βρήκαμε στο www.garden-avramis.gr
Αναφέρουμε δε πως όπως αναφέρει και η σελίδα : "για κάθε διευκρίνιση ή τεχνική συμβουλή μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλ. 2382022220 (ώρες 08.00 – 16.00)". Μπορεί δε όποιος θέλει να εγγραφεί δωρεάν στο newsletter της σελίδας και έτσι να λαμβάνει συχνά ενημερώσεις με θέματα για ένα από τα πιο αγαπημένα και όμορφα φυτά στην γη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου