Σάββατο, 17 Ιανουαρίου 2015

Ο Άγιος της Ελλάδος, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

"Ο Δημοσιογράφος είναι ένας κατάλληλα τοποθετημένος καθρέφτης". Αυτό δηλώνει ο Γιώργος Ζαφειρόπουλος ο οποίος έχει τον ιστότοπο www.greecewithin.com δηλαδή, "η Ελλάδα εκ των έσω". Με αυτό το δεδομένο, που με εκφράζει απόλυτα και χωρίς διόλου να είμαι δημοσιογράφος, μεταφέρω εδώ κάποιες "γωνίες" της Ιστορίας για τον Γέρο του Μωριά, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, που ενδεχομένως να μην είναι γνωστές στο πλατύ κοινό.

Ας μας γίνει παράδειγμα Ελεύθερου Αδούλωτου Έλληνα και ας αποτινάξουμε από πάνω μας τα μιάσματα που πατάνε ακόμη τα Χώματα μας.

Γιώργος Θ. Κανελλάκης

Αυθεντικό εκμαγείο Θεόδωρου Κολοκοτρώνη
Ο Γιώργος Ζαφειρόπουλος ανάμεσα στα αφιερώματα που έχει κάνει, είναι και μια σειρά από καταγραφές για τον Άγιο της Ελλάδος. Τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Δεν θα προσπαθήσω να σταχυολογήσω κάποια από τα κείμενα του αφιερώματός του για τον Γέρο του Μωριά, αλλά απλώς θα παραπέμψω στο αφιέρωμά του που το βρίσκουμε εδώ : http://greecewithin.com/Θεόδωρος_Κολοκοτρώνης

Στην σελίδα του και ειδικότερα στο αφιέρωμά του θα βρούμε, στοιχεία για τον βίο Του, για λαογραφικές αναφορές και τιμές στο  Γέρο και πλούσιο φωτογραφικό υλικό μεταξύ των οποίων και εκμαγείο του προσώπου Του. (Σημείωση  : εκτός των όσων φωτογραφιών βρίσκονται μέσα στα κείμενα, πρόσθετες υπάρχουν και στο κάτω μέρος του κάθε άρθρου. Προσθέτω δε πως η σελίδα greecewithin είναι στο σύνολό της, κόσμημα λαογραφίας και γνώσης.

Αναλυτικότερα επί του θέματος : 


Μεταφορά των οστών του Θ. Κολοκοτρώνη, δοξολογία στον Μητρ. Ναό του Αγ. Βασιλείου, 10 Οκτ. 1930. (φωτογραφικό αρχείο Ζαχ. Ζαχαρόπουλου)
Ανακομιδή στη Τρίπολη των λειψάνων του Θ. Κολοκοτρώνη με το τραίνο, 10 Οκτ. 1930, σιδ. σταθμός Τρίπολης. Διακρίνεται στο κέντρο ο μετέπειτα δικτάκτορας Ι. Μεταξάς. Φωτ. Δ. Σαλαπάτας. (φωτογραφικό αρχείο Ζαχ. Ζαχαρόπουλου)
Εορταστικές τελετές στην πλ. Αρεως για την άφιξη των οστών του Θ. Κολοκοτρώνη και την ταφή τους στον ναό του Προφήτη Ηλία, με την συμπλήρωση 100 χρόνων από το θάνατό του. (φωτογραφικό αρχείο Ζαχ. Ζαχαρόπουλου)
(οι 3 ανωτέρω φωτογραφίες, από το www.arcadia.ceid.upatras.gr/arkadia/places/trip/pasttrip2.htmΤο σκήνωμα του Θεόδωρο Κολοκοτρώνη
Περικεφαλαία και ζωνάρι Θ. Κολοκοτρώνη
Σιγά διαβάτη εδώ κοιμάται ο Γέρος του Μωριά
Η κατάντια του Ελληνισμού. Το κελί που έριξαν τον Γέρο του Μωριά
Το Τρένο που μετέφερε τα Οστά Κολοκοτρώνη, το 1930, στην Τρίπολη
Το Τρένο που μετέφερε τα Οστά Κολοκοτρώνη, το 1930, στην Τρίπολη (1)
Το Τρένο που μετέφερε τα Οστά Κολοκοτρώνη, το 1930, στην Τρίπολη (2)
Για τελείωμα αφήνω την ανιστόρητη αμετροέπεια και ασχετοσύνη (;;;) ... μερικών όπου στο "παρά 1'' σώθηκε η το βαγόνι που μετέφερε τα Οστά του Κολοκοτρώνη το 1930 στην Τρίπολη από το να γίνει σκραπ, καθώς ... εκ παραδρομής" συμπεριλήφθηκε σε λίστα για διάλυση, χαρακτηριζόμενο ως "άχρηστο υλικό" !!!

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ "Εκ παραδρομής συμπεριλήφθηκε σε λίστα προς διάλυση άχρηστου τροχαίου υλικού του ΟΣΕ. Πρόκειται για τη φορτάμαξα με αριθμό κυκλοφορίας Ζ11 2317, που κατασκευάστηκε στο βελγικό εργοστάσιο της Baume Marpent στα τέλη του 19ου αιώνα (1888 - 1892) για λογαριασμό μίας εκ των πρώτων εταιρειών που είχαν αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία σιδηροδρόμου στην Ελλάδα.Το βαγόνι βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση και φυλάσσεται στους Μύλους Αργολίδας, ενώ είναι η μόνη από τις 50 φορτάμαξες τις οποίες είχε παραγγείλει η ΕΜΣΕ που έχει επιβιώσει μέχρι τις ημέρες μας.Ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών Δημήτριος Καμπόσος ζήτησε επίσημα από τον Πρόεδρο του ΟΣΕ να δοθεί άδεια να μεταφερθεί στους στρατώνες Καποδίστρια σε φυλασσόμενο και αρχαιολογικό χώρο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου