Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δημιουργία τεχνικές και λειτουργίες σπορείου. Αυτάρκεια.

Τον παρόντα πρόλογο ακολουθεί μια εξαιρετική παρουσίαση  στησίματος σπορείου. 
Θέλω με την ευκαιρία της παρουσίασης του παρόντος θέματος για τα σπορεία να προσθέσω πως, στο facebook υπάρχει η σελίδα : Ομάδα Παραδοσιακών Σπόρων Πύργου Ηλείας όπου εκεί γίνεται μια όντως υπέροχη προσπάθεια διανομής ΓΝΗΣΙΩΝ και ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ποικιλιών, απέναντι στα γενετικά τροποποιημένα των πολυεθνικών όπως η monsanto. Η διανομή των σπόρων γίνεται μέσω των ΕΛ.ΤΑ. και κόστος -μόνο- το γραμματόσημο. 

Παράλληλα θυμίζω πως υπάρχει επίσης και η κοινότητα εναλλακτικής καλλιέργειας Πελίτι που εδράζεται στο Παρανέστι Δράμας, η οποία διανέμει στους ενδιαφερόμενους παραδοσιακούς Ελληνικούς σπόρους, με κόστος μόνο το γραμματόσημο του φακέλου των ΕΛ.ΤΑ. Ειδικά η σελίδα του Πελίτι έχει υπερπλούσιο υλικό για ότι φανταστείτε περί των καλλιεργειών και των σπόρων.
Επιπλέον αναφέρω πως υπάρχουν κι άλλες συναφείς προσπάθειες όπως οι Σπόροι Ευβοίας με συναφή δραστηριότητα με τους ανωτέρω και έδρα στο Σκουντέρι της Κεντρικής Εύβοιας. Αυτή ή τελευταία αναφερόμενη ομάδα διοργανώνει τον Μάιο γιορτή διανομής σπόρων. Για πληροφορίες στο προαναφερόμενο link της.
Τέλος, προσθέτω πως ανάλογες δραστηριότητες, ΕΥΤΥΧΩΣ πλέον αναπτύσσονται σε όλη την Χώρα, ενώ μια πραγματικά υπέροχη και υπερπλήρης παρουσίαση δημιουργίας σπορείου υπάρχει και στο olympia.gr και για την ακρίβεια, εδώ : http://olympia.gr/2011/πως_φτιάχνω_σπορείο όπου μεταξύ των άλλων αναφέρονται χρόνοι άνθισης, απόσταση οριστικής φύτευσης και γενικά
ΟΤΙ χρειάζεται να ξέρουμε για την ιδιοκαλλιέργεια.
Επιμέλεια - πρόλογος, συγκέντρωση στοιχείων, φωτογραφικός εμπλουτισμός

Σπορεία

ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΠΟΡΕΙΟ ΜΑΣ
Γι’ αυτόν που προτίθεται να καλλιεργήσει λαχανικά είναι καλό να ξεκινήσει το σπορείο στα μέσα Φλεβάρη ή τις αρχές του Μάρτη. Έτσι κατά τα τέλη του Απρίλη θα έχει έτοιμα ανεπτυγμένα τα φυτά του.

ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΥΛΙΚΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΣΠΟΡΕΙΑ
Μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει για σπορείο οτιδήποτε διαθέτει, όπως: πλαστικά ποτηράκια, αυγοθήκες, πλαστικά μπουκάλια νερού και γάλατος από τα οποία αφαιρούμε το πάνω μέρος, πλαστικά ή χάρτινα κουτιά ανθεκτικά που αποτελούν συσκευασίες διαφόρων ποτών και τροφίμων, γλαστράκια, καφάσια μαναβικής ή άλλα κιβώτια σποράς και γενικά μπορούμε να αξιοποιήσουμε οποιοδήποτε «άχρηστο» υλικό, για να φτιάξουμε το σπορείο μας, χωρίς να χρειάζεται να τρέχουμε στα μαγαζιά και να πληρώνουμε για να προμηθευτούμε τα έτοιμα σπορεία - φυτοδοχεία του εμπορίου (όχι ότι αυτό είναι απαγορευτικό).

ΠΟΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΤΕΨΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ ΜΑΣ
1. Κάνουμε τρυπούλες στη βάση του σπορείου μας για να φεύγει η περίσσια του νερού και να υπάρχει ο απαραίτητος
αερισμός. Εάν χρησιμοποιήσουμε καφάσι για σπορείο, τότε βάζουμε κάτω νάιλον και το τρυπάμε. Τις τρύπες μπορούμε να τις κάνουμε εύκολα με πυρωμένο
καρφί ή χοντρό σύρμα.
2. Γεμίζουμε το σπορείο μας με καλό αφράτο φυτόχωμα κατά τα 2/3 και καταβρέχουμε χορταστικά. Θα διαπιστώσουμε πως το χώμα θα κατέβει ελαφρώς.
3. Από τους μεγαλύτερους σπόρους (π.χ. κολοκύθα) θα βάζουμε από ένα σε κάθε θέση. Για τα φυτά με μικρού μεγέθους σπόρους (π.χ. ντομάτα, πιπεριές κ.λ.π.) ρίχνουμε 3-4 σε κάθε θέση για να εξασφαλίσουμε πως ένας τουλάχιστον θα φυτρώσει.
4. Ο κανόνας της κάλυψης των σπόρων είναι το χώμα που θα τους σκεπάσει να είναι 2-3 φορές το ύψος τους. Δηλαδή για την περίπτωση των σπόρων ντομάτας ελάχιστο χώμα ώστε να μη φαίνονται είναι αρκετό, ενώ τους σπόρους κολοκυθιού τους βάζουμε 2-3 εκατοστά στο χώμα. Με τη βοήθεια της μύτης ενός μολυβιού μπορούμε εύκολα να πετύχουμε το βάθος σποράς που επιθυμούμε.
5. Εάν για σπορείο χρησιμοποιούμε καφάσι και οι σπόροι μας είναι πολύ μικροί (π.χ. μαρούλι, μαϊντανός), τότε παίρνουμε μια μικρή ποσότητα σπόρων και μια μεγαλύτερη ποσότητα χώματος και τα ανακατεύουμε. Ο λόγος που το κάνουμε είναι για να διανείμουμε τούς σπόρους πιο εύκολα σε ίσες αποστάσεις, χωρίς να χρειαστεί να ανοίγουμε τρυπούλες. Για μεγάλους σπόρους δεν είναι απαραίτητο, καθώς τους βλέπουμε εύκολα με το μάτι.
6. Πιέζουμε ελαφρά το χώμα που προσθέσαμε με τα δάχτυλά μας και ποτίζουμε πολύ ελαφρά. Σε αυτή τη φάση το πότισμα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά για να μη παρασυρθούν τα σποράκια μας από μια μεγάλη ποσότητα νερού και δε βλαστήσουν ποτέ.
7. Ένα ποτιστήρι με μικρές τρυπούλες είναι ιδανικό για τα πρώτα ποτίσματα του σπορείου μας. Ένα αυτοσχέδιο ποτιστήρι μπορούμε πολύ εύκολα να φτιάξουμε ανοίγοντας πολλές μικρές τρυπούλες, με τη βοήθεια ενός λεπτού πυρωμένου σύρματος, στο καπάκι ενός μικρού πλαστικού μπουκαλιού νερού.
8. Για να γνωρίζουμε τι έχουμε φυτέψει, σε κάθε θέση φύτευσης μπορούμε να τοποθετήσουμε ταμπελάκια με τα βασικά στοιχεία του φυτού μας, όπως όνομα φυτού και ημερομηνία σποράς. Αυτό θα μας βοηθήσει να παρακολουθούμε την ανάπτυξη των φυτών μας, αλλά και να μη μπλέξουμε τις ποικιλίες σε περίπτωση ίδιων λαχανικών.

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΦΥΤΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ
Οι σπόροι των φυτών, όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί, για να αναπτυχθούν χρειάζονται τροφή, νερό, αέρα, κατάλληλη θερμοκρασία.  Η διατροφή τους εξασφαλίζεται με το κατάλληλο υπόστρωμα σποράς.  Το νερό ποτίσματος πρέπει να είναι τόσο όσο χρειάζονται οι σπόροι, ώστε να έχουν την κατάλληλη υγρασία που θα τους βοηθήσει να φυτρώσουν. Όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες χρειάζεται να ποτίσουμε αρκετές φορές μέχρι να φυτρώσουν 
Το χώμα πρέπει να είναι, πάντοτε, ελαφριά βρεγμένο. Πρέπει λοιπόν όταν βυθίζουμε το δάκτυλο μας στο χώμα να μην τρέχει νερό, απλά να νιώθουμε την υγρασία.  Η θερμοκρασία παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στο να φυτρώσουν σε μεγάλο ποσοστό οι σπόροι. Τα φυτά που αναπτύσσονται το καλοκαίρι (τομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, αγγουράκια, κολοκυθάκια κ.ά.) χρειάζονται υψηλότερες θερμοκρασίες, της τάξης των 20-25 βαθμών Κελσίου, για να έχουμε ικανοποιητικό ποσοστό φυτρώματος. Το σπορείο μας, λοιπόν, θέλει ζεστό μέρος, όταν έχει κρύο και αν το έχουμε έξω το σκεπάζουμε το βράδυ με φύλλο πλαστικό ή με κάποιο άλλο κάλυμμα. Μια θερμοκρασία μεταξύ 18 και 22 βαθμών Κελσίου είναι ιδανική.  Τα σπορεία θα πρέπει να αερίζονται κάθε μέρα, επειδή τα φυτά αγαπούν τον φρέσκο αέρα.  
Αφού ξεπροβάλλουν τα πρώτα φυτά, μπορούμε τις ηλιόλουστες ημέρες να τα αφήνουμε εκτεθειμένα στον ήλιο για κάποιες ώρες. Οι ευεργετικές ιδιότητες του ήλιου θα βοηθήσουν στην γρήγορη ανάπτυξή τους και στην ευρωστία της μετέπειτα ζωής τους.  
Αν ο χώρος όπου βρίσκεται το σπορείο δε φωτίζεται από ήλιο, θα πρέπει να καταφύγουμε στο τεχνητό φως, το οποίο πάντως σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ευεργετικό φως του ήλιου.

ΠΟΤΕ ΑΡΑΙΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΦΥΤΑ ΜΑΣ
Αν έχουμε φυτέψει σε γλάστρα ή κάπου αλλού πολλούς σπόρους μαζί, όταν φτάσουν τα 5 cm, θα πρέπει να τα μεταφυτέψουμε με μεγάλη προσοχή σε ατομικά φυτοδοχεία μόνα τους, για να έχουν πλούσια τροφή και άνεση χώρου για να αναπτυχθούν ομαλά. Συχνά το ριζικό σύστημα των φυτών είναι μεγαλύτερο από το υπέργειο τμήμα τους, πράγμα που σημαίνει πως θέλουν κάμποσο χώρο για να εξαπλωθούν κάτω από τη γη και να αποδώσουν την καλύτερη δυνατή ανάπτυξη.  
Η μεταφύτευση γίνεται με τον ίδιο τρόπο όπως με τους σπόρους, μόνο που εδώ θα πρέπει να βάλουμε το φυτό στο χώμα μέχρι το ύψος των πρώτων φύλλων του.

ΣΚΛΗΡΑΓΩΓΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΜΑΣ
Όταν τα φυτά στο σπορείο αποκτήσουν 4 πραγματικά φύλλα, τα εκθέτουμε σταδιακά στις εξωτερικές συνθήκες περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα ελαττώνουμε και το πότισμα των φυτών. Η διαδικασία αυτή λέγεται «ψήσιμο» των φυτών και έχει στόχο να σκληραγωγήσει τα φυτά ώστε να αποφύγουν το σοκ της μεταφύτευσης σε κανονικές συνθήκες χωραφιού. Από την άλλη πλευρά βοηθάμε και τα φυτά να γίνουν πιο ανθεκτικά σε τυχόν προσβολές.

ΠΟΤΕ ΦΥΤΕΥΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΘΕΣΗ
Τώρα θα περιμένουμε μέχρι τα φυτά μας να φτάσουν το ύψος των 15 ή και περισσότερο εκατοστών για να κάνουμε τη μεταφύτευση στην τελική τους θέση, δηλαδή στον κήπο μας ή αν δεν έχουμε κήπο, σε μεγάλες γλάστρες.  
Αφαιρούμε προσεκτικά τα φυτά από τα φυτοδοχεία τους, φροντίζοντας να βγαίνει όλο το χώμα μαζί με το φυτό. Τοποθετούμε το φυτό στη γούβα μέχρι το ύψος των πρώτων μίσχων. Όχι λιγότερο. Αυτό θα βοηθήσει στην ανάπτυξη καλού ριζικού συστήματος, απαραίτητου για την περαιτέρω ανάπτυξη του φυτού.

ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όσον αφορά τους σπόρους που θα χρησιμοποιήσουμε, καλό θα ήταν να αποφύγουμε τα υβρίδια και να προτιμήσουμε παραδοσιακούς ελληνικούς σπόρους, τους όποιους μπορούμε να προμηθευτούμε από καλλιεργητές που γνωρίζουμε ότι κρατούν δικό τους σπόρο από ντόπιες ποικιλίες φυτών που καλλιεργούν. Οι παραδοσιακοί σπόροι, έχουν ασύγκριτα καλύτερη γεύση από ότι τα άνοστα υβρίδια, πολύ μικρότερη ανάγκη για φυτοφάρμακα και μεγαλύτερες αντοχές, τόσο στην ξηρασία, όσο και στις ασθένειες.



O ανωτέρω πίνακας δείχνει ποιες συγκαλλιέργειες μπορούν και ποιες δεν μπορούν να γίνουν







Γονείς διδάξτε τα παιδιά σας να λατρεύουν την φύση και την παραγωγή μιας και αυτό είναι ζωή.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα

Αφιερωμένο το κατωτέρω στην μνήμη του αγαπημένου μας και καλού Ανθρώπου, Δημήτρη (Μίμη) Κανελλάκη που απεβίωσε την Πέμπτη 28-5-2015 στην Τρίπολη όπου και ετάφη την μεθεπομένη. Και το αφιερώνω στον Μίμη μιας και λάτρευε το χωριό, την γη, την καλλιέργεια της και το δούλεμα της φύσης και των προϊόντων της με τα χεράκια του. Πράξεις που έκανε κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, εδώ και χρόνια, εξαιρουμένου του φετινού που "έφυγε". Καλό ταξίδι Μίμη. Γιώργος Θ. Κανελλάκης Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα Πηγαίνοντας στα χωριά όλο και κάποιο τενεκέ με περσινό ή και παλαιότερο λάδι θα βρούμε.  Όσο παλαιότερο το λάδι, τόσο το καλύτερο, αν θέλουμε να κάνουμε σαπούνι που θα είναι εξαιρετικό, υγιεινό, υποαλεργικό, αγνό και κυρίως 100% οικολογικό, μέσα σε 1/2 ώρα. Οδηγίες :  ζυγίζουμε το λάδι που έχουμε σε ζυγαριά ακριβείας. Σημειωτέον πως, το μπουκάλι με το 1 λίτρο λάδι δεν ζυγίζει 1 κιλό λάδι, μιας και είναι πολύ ελαφρύτερο ! για κάθε κιλό λάδι χρειαζόμαστε  300 γραμμάρια

Τα γράδα ρακής και τσίπουρου και η αντιστοιχία τους σε οινόπνευμα

Γράδα και αλκοόλ – Πόσο οινόπνευμα πρέπει να έχει η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά ή τσίπουρο; Οι περισσότεροι, ακόμα και πολλοί παραγωγοί ρακής και τσίπουρου συγχέουν τα (κακώς, κάκιστα ισχύοντα ακόμα στην Ελλάδα, ενώ έχουν καταργηθεί διεθνώς) γράδα τσικουδιάς και τσίπουρου με τους οινοπνευματικούς βαθμούς  ή αγνοούν ότι βγάζοντας π.χ. ως συνήθως (κακώς) 18 γράδα την ρακή, την βγάζουν με 46% οινόπνευμα (!!!) ενώ το ουίσκι και η βότκα  που μάλιστα πίνονται αραιωμένα με πολλά παγάκια και αναψυκτικά ή χυμούς φρούτων, έχουν γύρω στους 43. Η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά δεν πρέπει να ξεπερνά τους 37-39 το πολύ  βαθμούς οινοπνεύματος, δηλαδή 16-16,5 γράδα (βλ πίνακα παρακάτω). Δυστυχώς, ελάχιστοι

Φτιάχνω σπιτικό κρεμοσάπουνο και σαμπουάν (monsanto και πολυεθνικές = καρκίνος)

Ψάχνοντας εδώ και καιρό για μια καλή συνταγή για σπιτικό υγρό κρεμοσάπουνο, χωρίς τον "θάνατο" των χημικών μέσα του και έχοντας δοκιμάσει 4-5 συνταγές με όχι και τόσο ικανοποιητικά αποτέλεσμα, καταστάλαξα και σας μεταφέρω την 6η στην οποία έπαιξα λίγο με το φτιάξιμο της, όσων αφορά τις δοσολογίες.  Έχουμε και λέμε λοιπόν. Τρίβουμε 250 γραμμάρια αγνό σαπούνι (για την συνταγή του  ΕΔΩ ) στον χοντρό τρίφτη του τυριού και προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό απιονισμένο (για το ηλεκτρικό σίδερο) στο οποίο έχουμε βράσει μέσα του 6-7 κουταλιές του γλυκού χαμομήλι. Το μυστικό για να μη χαλάσει το τελικό αποτέλεσμα στο υγρό σαπούνι είναι η χαμηλή φωτιά στο βράσιμο !   Αναμιγνύουμε ΑΡΓΑ συνεχώς όλη την ώρα που είναι στη φωτιά η κατσαρόλα. Όταν το σβήσουμε το μάτι της κουζίνας αφήνουμε το κατσαρόλι για 5-6 ώρες σκεπασμένο με μια πετσέτα για να να πέσει η θερμοκρασία του μίγματος αλλά και για να ηρεμήσει.  Μετά προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας μέλι, και 2 κουταλιές της σούπα