Τετάρτη, 20 Μαΐου 2015

Η μέλισσα -που είναι ένα από τα θεμέλια της ζωής στον πλανήτη- εκπέμπει SOS !

«Αν κάποτε οι μέλισσες αφανιστούν από προσώπου γης, δεν θα απομείνουν στον άνθρωπο παραπάνω από τέσσερα χρόνια ζωής». Αυτή ήταν η προφητεία που είχε κάνει ο Αλβέρτο Αϊνστάιν. Η κατωτέρω αναφορά με τα άκρως ανησυχητικά αποτελέσματα για τον πληθυσμό των μελισσών προέρχεται από προχθεσινές αναφορές της επιστημονικής κοινότητας. 

Οι μελισσοκόμοι στις Ηνωμένες Πολιτείες ανάφεραν απώλειας 42,1% των αποικιών μελισσών από τον Απρίλιο του του 2014 έως τον Απρίλιο του 2015. 
Οι απώλειες αυτές αποτελούν συνέχεια μίας ανησυχητικής τάσης, η οποία
σύμφωνα με τους μελισσοκόμους ενδεχομένως να επηρεάσει δραστικά την προμήθεια τροφίμων μας.

Χωρίς μέλισσες για την επικονίαση των καλλιεργειών, είναι πιθανή

η απώλεια πολλών βασικών τροφίμων, από τα μήλα και τις ντομάτες, έως τα κρεμμύδια και τα μούρα.
Σύμφωνα με τους μελισσοκόμους είναι αποδεκτό να χάνεται περίπου το 18,9% των αποικιών κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Σε εκείνο το ρυθμό, είναι ακόμα οικονομικά εφικτό να διατηρούνται οι μέλισσες χωρίς τη χρέωση υψηλότερων τιμών για την ενοικίαση για επικονίαση.

Ωστόσο οι χειμερινές απώλειες είναι πολύ υψηλότερες εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία. Τον περασμένο χειμώνα, οι μελισσοκόμοι στις ΗΠΑ έχασαν το 23,1% των αποικιών τους, λίγο χαμηλότερο ποσοστό σε σχέση με τον χειμώνα του 2013-2014. Αυτοί οι αριθμοί μοιάζουν με μια τεράστια βελτίωση σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, από το 2006 έως το 2013, όταν οι χειμερινές απώλειες ήταν κατά μέσο όρο 30 τοις εκατό.

Στην πραγματικότητα, οι μελισσοκόμοι έχασαν αρκετές αποικίες και κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο καλοκαιριών, προσπαθώντας να αναπληρώσουν τις απώλειες του χειμώνα. Συγκεκριμένα το περασμένο καλοκαίρι, περίπου το 27,4% των αποικιών χάθηκε.


Οι λόγοι για τις απώλειες των αποικιών συμπεριλαμβάνουν το κρύο του χειμώνα, ακάρεα, ιούς ή μύκητες και την διαταραχή κατάρρευσης αποικίας (CCD), Η CCD είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των αποικιών, κατά το οποίο οι ενήλικες μέλισσες φεύγουν, αφήνοντας πίσω μέλισσες που ακόμα επωάζονται και τη βασίλισσα μόνη στην κυψέλη.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το CCD είναι το προϊόν ενός ατυχούς συνδυασμού φυτοφαρμάκων, παρασίτων, παθογενών παραγόντων και διατροφικών προβλημάτων που προκαλούνται από την απουσία ποικιλίας και περιορισμένης διαθεσιμότητας πόρων σε γύρη και νέκταρ. Πηγή naftemporiki.gr

Και όλα αυτά ενόσω από τα τέλη Δεκέμβρη του 2012 είχε καταγγελθεί σε επιστημονικές ημερίδες πως : "ήδη στην Αμερική υπάρχουν αναφορές για εξαφάνιση μέχρι και 70% των μελισσοσμηνών, ενώ παρόμοιες αναφορές έρχονται και από άλλες χώρες του κόσμου, όπως ο Καναδάς ,η Ισπανία, η Πολωνία, η Κροατία, η Ιταλία, η Ελβετία, η Γερμανία, η Αγγλία αλλά και η Ελλάδα. Μάλιστα, στις αρχές του προηγούμενου μήνα, μελισσοκόμοι από την ανατολική Κρήτη υπέστησαν ζημιά 300.000 ευρώ, καθώς 50 εκατομμύρια μέλισσες δηλητηριάστηκαν σε δάσος του Λασιθίου. Οι ειδικοί προσπαθώντας να εξηγήσουν το γεγονός έχουν προτείνει διάφορες εξηγήσεις". ΠΗΓΗ newsbomb.gr
 
Αντί επιλόγου.  Η μέλισσα είναι θεμελιώδης μορφή ζωής και δώρο της φύσης και του Θεού, για την ύπαρξη όλων των υπολοίπων ειδών στον πλανήτη. Αντιθέτως, τα τερατώδη δημιουργήματα των εταιρειών όπως η Monsanto, η DuPont Pioneer (πρώην Pioneer Hi-Bred), η Bayer και η Basf που σκοτώνουν εκατομμύρια απ΄αυτά τα πλάσματα είναι ψυχροί δολοφόνοι. Και δικοί μας !
Και θα το βρούμε μπροστά μας ... Πάψτε λοιπόν να χρησιμοποιείτε υβρίδια και Γενετικά Τροποποιημένα (τέρατα).

Σώζοντας τις μέλισσες, σώζουμε τους εαυτούς μας !


 ----------------------------------------------------------------------
Σας συνιστώ απερίφραστα να βρείτε και να δείτε το εκπληκτικό ντοκιμαντέρ "More than honey"
Θέμα : Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είπε κάποτε: «Αν ποτέ εκλείψουν οι μέλισσες, στην ανθρωπότητα θα απομένουν μόνο τέσσερα χρόνια ζωής.» Τα τελευταία πέντε χρόνια, δισεκατομμύρια μέλισσες απλώς εξαφανίστηκαν, για λόγους που ακόμη παραμένουν αδιευκρίνιστοι.

 Αν οι μέλισσες συνεχίσουν να πεθαίνουν με τον ίδιο ρυθμό, αυτό θα έχει δραματικές συνέπειες και για τους ανθρώπους: περισσότερο από το ένα τρίτο της παραγωγής της τροφής μας εξαρτάται από τη γονιμοποίηση που κάνουν οι μέλισσες.

 Ψάχνοντας απαντήσεις, η ταινία ξεκινά ένα ταξίδι ανά τον κόσμο για ν’ ανακαλύψει ανθρώπους και μέλισσες. Η προκλητική, αλλά και συγκινητική ιστορία για το τι μπορεί να συμβεί στην ανθρωπότητα. 
Το ντοκυμαντέρ αυτό κυκλοφορεί για "κατέβασμα" και στο internet ενώ υπάρχουν (αλλού) και Ελληνικοί υπότιτλοί του ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου