Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2016

Κουλουράκια αμμωνίας (παραδοσικά)

Το Blog μας, έχει ήδη 4 1/2 έτη ύπαρξης. Είναι δε άξιο αναφοράς πως έχει φτάσει ήδη στις 63.500 αναγνώσεις, από όλο τον κόσμο ενώ, το σημαντικότερο είναι πως, όποιος πληκτρολογήσει στο google "Κοντοβάζαινα" έχει ως πρώτη αναφερόμενη επιλογή το χώρο μας αυτόν.

Έτσι, έχοντας όρεξη για πρόσθετη δημιουργία και παραγωγή σκέψης, διαφάνεια, αποτύπωση σημείων του χωριού μας, καταγραφή απόψεων και θέσεων, ξεκινάμε από σήμερα μια νέα ενότητα με παραδοσιακές συνταγές συμπατριωτών μας, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες εκπλήξεις, σύμφωνα με κάποιες ιδέες που έχετε προτείνει εσείς.


Εύκολη και παραδοσιακή συνταγή από την συμπατριώτισσα μας, την Όλγα Καψή.

1 βιτάμ 250γραμ., λίγο αλάτι (περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού), 1 1/2  κούπα ζάχαρη, 1/2 κούπα γάλα, 4 αυγά, 1 φακελάκι μπέικινκ (20 γραμ), 1/2 φακελάκι αμμωνία (15 γραμ), ξύσμα απο 1 πορτοκάλι, 1 κιλό και κάτι (περί την μισή κούπα) αλεύρι.

Χτυπάμε όλα τα υλικά, (εκτός το αλεύρι), και στο τέλος προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι (όσο χρειαστεί, έτσι ώστε η ζύμη μας να είναι μαλακή, εύπλαστη και να μη κολλάει στην λεκάνη μας).

Αφήνουμε την ζύμη λίγο να ξεκουραστεί 1/2 έως 45 λεπτά. Σε ένα ποτηράκι σπάμε ένα αυγό,

κρατάμε τον κρόκο και τα πασπαλίζουμε από πάνω με ένα πινέλο αφού τα φτιάξουμε και τα βάλουμε στο ταψί που έχει μέσα του λαδόκολλα.
Όλγα Καψή

Σημείωση : για το κάθε κουλουράκι χρησιμοποιούμε ζυμάρι όσο είναι ένα μεγάλο καρύδι. Έτσι, με τα ανωτέρω υλικά θα έχουμε περί τα 70 κουλουράκια.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 - 200 βαθμούς για 25-30 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο), στην μεσαία σχάρα. Τα αφήνουμε σκεπασμένα με κάτι λεπτό για μια μέρα, έξω στο μπαλκόνι ώστε να φύγει η έντονη μυρωδιά της αμμωνίας και μετά ... ορμάμε στο ... ψητό.

Όλγα Καψή
Όλγα Καψή
Η Όλγα όμως πήγε την συνταγή και ένα βήμα πιο πέρα βουτώντας μερικά, στην άκρη τους σε σοκολάτα και τρούφα δίνοντας μια άλλη "νότα" στα κουλουράκια.

Εύγε της και καλή επιτυχία σε όποιον τα κάνει (εγώ ήδη τα έκανα :) ) Γιώργος Θ. Κανελλάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου