Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Φύκια & Βιολογικό λίπασμα (κομπόστ) για τον κήπο (και για τις ελιές)

Δεν πετάμε τίποτα από φλούδες, από υπολείμματα φρούτων, λαχανικών και γενικά από οτιδήποτε μπορούμε να επιστρέψουμε στην μάνα Γη.

Έτσι, βάζουμε φλούδες και κοτσάνια από λαχανικά, φρούτα, πατάτες, τσόφλια αυγών κλπ, στο μιξεράκι, τα κτυπάμε 1 λεπτό προσθέτοντας νερό στον κάδο και έχουμε λίπασμα φυσικότατο για τα παρτέρια και τις γλάστρες μας. 

Αν τα λαχανικά και τα φρούτα μας είναι αγοραστά, τότε, τα πλένουμε καλά για να μη μεταφερθούν τα χημικά από τις φλούδες, στους καρπούς μας.

Το πυκνό υγρό που παίρνουμε από το λιώσιμο, το ρίχνουμε στις γλάστρες, παρτέρια, κήπο, γύρω από τις ρίζες και "τσιμπάμε" το χώμα έτσι ώστε να μείνει ψηλά, κάτω από ελάχιστο χώμα, για να εμπλουτίζει σταδιακά, με συστατικά, το χώμα και το φυτό μας.

Καλό είναι, τα ξερά φύλλα που έχουμε από τα φυτά μας να τα βάζουμε πάνω από το χώμα έτσι ώστε να μην εξατμίζεται γρήγορα το νερό από το πότισμα.

Για λύσεις για κήπους και μεγαλύτερες εκτάσεις, διαβάστε το άρθρο στο : https://sites.google.com/site/perivos/symboules-gia-enan-prasino-tropo-zoes/phtiachnontaskompost

Ελαιόδεντρα, θρέψη-λίπανση από Μάρτη ως Ιούνιο

Τα φύλλα της ελιάς, τα κλαράκια που μπορούμε να κάνουμε λίπασμα λεπτό σαν πριονίδι (με ένα κατάλληλο και σχετικά φθηνό μηχάνημα που σπάει τα κλαράκια σε ροκανίδι) η λάσπη από τον ελαιόκαρπο από τα λιοτρίβια, ο σπασμένος πυρήνας - κουκούτσι της ελιάς και γενικά ΚΑΘΕ της "περίσσευμα" αποτελεί το φυσικότερο, φιλικότερο και γενικά τον ΠΙΟ υγιεινό τρόπο λίπανσης των ελαιών, αλλά και των εν γένει δέντρων.


Φύκια. Το θαυματουργό λίπασμα
 
Πρόλογος. Σε γενικές γραμμές, όλοι μας κατεβαίνουμε για μπάνιο το καλοκαίρι στις υπέροχες παραλίες της Ηλείας. Με το να πάρουμε μαζί μας μία - δύο μεγάλες σακούλες σκουπιδιών και να τις γεμίσουμε με φύκια, που μετά θα τα απλώσουμε στον κήπο μας, μόνο καλό θα κάνουμε στην φύση και σε εμάς.
Γιώργος Θ. Κανελλάκης

~~~~~~~~~~~~~~~~<>~~~~~~~~~~~~~~~~
Τα ενοχλητικά στη θάλασσα φύκια αποδεικνύονται ένα πολύτιμο και δωρεάν λίπασμα για τον κήπο μας.


Η διαδικασία είναι απλή. Τα μαζεύουμε και αν προέρχονται από σημεία με λίγο αλάτι δεν χρειάζεται να τα ξεπλύνουμε, διαφορετικά τα απλώνουμε και τα πλένουμε με τη μάνικα.


Επόμενο στάδιο να τα απλώσουμε στα σημεία που θέλουμε να βελτιώσουμε.


Δε θα πρέπει να παραλείψουμε να πούμε ότι σε μεγαλύτερες ποσότητες λειτουργούν και σαν στρώμα εδαφοκάλυψης σε πολύ ζέστη ή κρύο για να προστατέψουμε τα φυτά μας. Όταν στεγνώσουν, μπορούμε να τοποθετήσουμε από πάνω ένα ακόμα στρώμα. Παράλληλα τα φύκια έχουν την ιδιότητα να διώχνουν τα σαλιγκάρια λόγω του αλατιού τους.


fykiaΗ σύστασή τους βοηθά καταπληκτικά το έδαφος. Περιέχουν ιχνοστοιχεία και άλλες ουσίες που βελτιώνουν το χώμα. Η υγρασία τους κάνει το χώμα πιο αφράτο και υγρό.


Επίσης αν βράσουμε φύκια το ζουμί τους μπορούμε να το ψεκάσουμε στα φυτά για να διώξουμε ζιζάνια και έντομα.


Υπ όψιν ότι βοηθούν και στην ανάπτυξη του γκαζόν. Πάντως πρόκειται για ένα θαυματουργό προϊόν της φύσης που το βρίσκουμε δωρεάν και που αποσυντίθεται εύκολα στο έδαφος βελτιώνοντας θεαματικά την ποιότητά του, εκτός από εξειδικευμένες περιπτώσεις που θα πρέπει να ζητήσουμε τη συμβουλή γεωπόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου