Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φύκια & Βιολογικό λίπασμα (κομπόστ) για τον κήπο (και για τις ελιές)

Δεν πετάμε τίποτα από φλούδες, από υπολείμματα φρούτων, λαχανικών και γενικά από οτιδήποτε μπορούμε να επιστρέψουμε στην μάνα Γη.

Έτσι, βάζουμε φλούδες και κοτσάνια από λαχανικά, φρούτα, πατάτες, τσόφλια αυγών κλπ, στο μιξεράκι, τα κτυπάμε 1 λεπτό προσθέτοντας νερό στον κάδο και έχουμε λίπασμα φυσικότατο για τα παρτέρια και τις γλάστρες μας. 

Αν τα λαχανικά και τα φρούτα μας είναι αγοραστά, τότε, τα πλένουμε καλά για να μη μεταφερθούν τα χημικά από τις φλούδες, στους καρπούς μας.

Το πυκνό υγρό που παίρνουμε από το λιώσιμο, το ρίχνουμε στις γλάστρες, παρτέρια, κήπο, γύρω από τις ρίζες και "τσιμπάμε" το χώμα έτσι ώστε να μείνει ψηλά, κάτω από ελάχιστο χώμα, για να εμπλουτίζει σταδιακά, με συστατικά, το χώμα και το φυτό μας.

Καλό είναι, τα ξερά φύλλα που έχουμε από τα φυτά μας να τα βάζουμε πάνω από το χώμα έτσι ώστε να μην εξατμίζεται γρήγορα το νερό από το πότισμα.

Για λύσεις για κήπους και μεγαλύτερες εκτάσεις, διαβάστε το άρθρο στο : https://sites.google.com/site/perivos/symboules-gia-enan-prasino-tropo-zoes/phtiachnontaskompost

Ελαιόδεντρα, θρέψη-λίπανση από Μάρτη ως Ιούνιο

Τα φύλλα της ελιάς, τα κλαράκια που μπορούμε να κάνουμε λίπασμα λεπτό σαν πριονίδι (με ένα κατάλληλο και σχετικά φθηνό μηχάνημα που σπάει τα κλαράκια σε ροκανίδι) η λάσπη από τον ελαιόκαρπο από τα λιοτρίβια, ο σπασμένος πυρήνας - κουκούτσι της ελιάς και γενικά ΚΑΘΕ της "περίσσευμα" αποτελεί το φυσικότερο, φιλικότερο και γενικά τον ΠΙΟ υγιεινό τρόπο λίπανσης των ελαιών, αλλά και των εν γένει δέντρων.


Φύκια. Το θαυματουργό λίπασμα
 
Πρόλογος. Σε γενικές γραμμές, όλοι μας κατεβαίνουμε για μπάνιο το καλοκαίρι στις υπέροχες παραλίες της Ηλείας. Με το να πάρουμε μαζί μας μία - δύο μεγάλες σακούλες σκουπιδιών και να τις γεμίσουμε με φύκια, που μετά θα τα απλώσουμε στον κήπο μας, μόνο καλό θα κάνουμε στην φύση και σε εμάς.
Γιώργος Θ. Κανελλάκης

~~~~~~~~~~~~~~~~<>~~~~~~~~~~~~~~~~
Τα ενοχλητικά στη θάλασσα φύκια αποδεικνύονται ένα πολύτιμο και δωρεάν λίπασμα για τον κήπο μας.


Η διαδικασία είναι απλή. Τα μαζεύουμε και αν προέρχονται από σημεία με λίγο αλάτι δεν χρειάζεται να τα ξεπλύνουμε, διαφορετικά τα απλώνουμε και τα πλένουμε με τη μάνικα.


Επόμενο στάδιο να τα απλώσουμε στα σημεία που θέλουμε να βελτιώσουμε.


Δε θα πρέπει να παραλείψουμε να πούμε ότι σε μεγαλύτερες ποσότητες λειτουργούν και σαν στρώμα εδαφοκάλυψης σε πολύ ζέστη ή κρύο για να προστατέψουμε τα φυτά μας. Όταν στεγνώσουν, μπορούμε να τοποθετήσουμε από πάνω ένα ακόμα στρώμα. Παράλληλα τα φύκια έχουν την ιδιότητα να διώχνουν τα σαλιγκάρια λόγω του αλατιού τους.


fykiaΗ σύστασή τους βοηθά καταπληκτικά το έδαφος. Περιέχουν ιχνοστοιχεία και άλλες ουσίες που βελτιώνουν το χώμα. Η υγρασία τους κάνει το χώμα πιο αφράτο και υγρό.


Επίσης αν βράσουμε φύκια το ζουμί τους μπορούμε να το ψεκάσουμε στα φυτά για να διώξουμε ζιζάνια και έντομα.


Υπ όψιν ότι βοηθούν και στην ανάπτυξη του γκαζόν. Πάντως πρόκειται για ένα θαυματουργό προϊόν της φύσης που το βρίσκουμε δωρεάν και που αποσυντίθεται εύκολα στο έδαφος βελτιώνοντας θεαματικά την ποιότητά του, εκτός από εξειδικευμένες περιπτώσεις που θα πρέπει να ζητήσουμε τη συμβουλή γεωπόνου.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα

Αφιερωμένο το κατωτέρω στην μνήμη του αγαπημένου μας και καλού Ανθρώπου, Δημήτρη (Μίμη) Κανελλάκη που απεβίωσε την Πέμπτη 28-5-2015 στην Τρίπολη όπου και ετάφη την μεθεπομένη. Και το αφιερώνω στον Μίμη μιας και λάτρευε το χωριό, την γη, την καλλιέργεια της και το δούλεμα της φύσης και των προϊόντων της με τα χεράκια του. Πράξεις που έκανε κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, εδώ και χρόνια, εξαιρουμένου του φετινού που "έφυγε". Καλό ταξίδι Μίμη. Γιώργος Θ. Κανελλάκης Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα Πηγαίνοντας στα χωριά όλο και κάποιο τενεκέ με περσινό ή και παλαιότερο λάδι θα βρούμε.  Όσο παλαιότερο το λάδι, τόσο το καλύτερο, αν θέλουμε να κάνουμε σαπούνι που θα είναι εξαιρετικό, υγιεινό, υποαλεργικό, αγνό και κυρίως 100% οικολογικό, μέσα σε 1/2 ώρα. Οδηγίες :  ζυγίζουμε το λάδι που έχουμε σε ζυγαριά ακριβείας. Σημειωτέον πως, το μπουκάλι με το 1 λίτρο λάδι δεν ζυγίζει 1 κιλό λάδι, μιας και είναι πολύ ελαφρύτερο ! για κάθε κιλό λάδι χρειαζόμαστε  300 γραμμάρια

Τα γράδα ρακής και τσίπουρου και η αντιστοιχία τους σε οινόπνευμα

Γράδα και αλκοόλ – Πόσο οινόπνευμα πρέπει να έχει η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά ή τσίπουρο; Οι περισσότεροι, ακόμα και πολλοί παραγωγοί ρακής και τσίπουρου συγχέουν τα (κακώς, κάκιστα ισχύοντα ακόμα στην Ελλάδα, ενώ έχουν καταργηθεί διεθνώς) γράδα τσικουδιάς και τσίπουρου με τους οινοπνευματικούς βαθμούς  ή αγνοούν ότι βγάζοντας π.χ. ως συνήθως (κακώς) 18 γράδα την ρακή, την βγάζουν με 46% οινόπνευμα (!!!) ενώ το ουίσκι και η βότκα  που μάλιστα πίνονται αραιωμένα με πολλά παγάκια και αναψυκτικά ή χυμούς φρούτων, έχουν γύρω στους 43. Η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά δεν πρέπει να ξεπερνά τους 37-39 το πολύ  βαθμούς οινοπνεύματος, δηλαδή 16-16,5 γράδα (βλ πίνακα παρακάτω). Δυστυχώς, ελάχιστοι

Φτιάχνω σπιτικό κρεμοσάπουνο και σαμπουάν (monsanto και πολυεθνικές = καρκίνος)

Ψάχνοντας εδώ και καιρό για μια καλή συνταγή για σπιτικό υγρό κρεμοσάπουνο, χωρίς τον "θάνατο" των χημικών μέσα του και έχοντας δοκιμάσει 4-5 συνταγές με όχι και τόσο ικανοποιητικά αποτέλεσμα, καταστάλαξα και σας μεταφέρω την 6η στην οποία έπαιξα λίγο με το φτιάξιμο της, όσων αφορά τις δοσολογίες.  Έχουμε και λέμε λοιπόν. Τρίβουμε 250 γραμμάρια αγνό σαπούνι (για την συνταγή του  ΕΔΩ ) στον χοντρό τρίφτη του τυριού και προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό απιονισμένο (για το ηλεκτρικό σίδερο) στο οποίο έχουμε βράσει μέσα του 6-7 κουταλιές του γλυκού χαμομήλι. Το μυστικό για να μη χαλάσει το τελικό αποτέλεσμα στο υγρό σαπούνι είναι η χαμηλή φωτιά στο βράσιμο !   Αναμιγνύουμε ΑΡΓΑ συνεχώς όλη την ώρα που είναι στη φωτιά η κατσαρόλα. Όταν το σβήσουμε το μάτι της κουζίνας αφήνουμε το κατσαρόλι για 5-6 ώρες σκεπασμένο με μια πετσέτα για να να πέσει η θερμοκρασία του μίγματος αλλά και για να ηρεμήσει.  Μετά προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας μέλι, και 2 κουταλιές της σούπα