Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2017

Αναφορικά με τη λήψη ψηφιακών καναλιών στην Κοντοβάζαινα

Εδώ και αρκετό καιρό η ψηφιακή εικόνα των τηλεοπτικών καναλιών είναι γεγονός και στην περιοχή μας. Δοθείσης ευκαιρίας και μετά από σχετικές σας ερωτήσεις και κατόπιν ερωτήσεων μας σε τεχνικούς και ειδικούς, σας γνωρίζουμε τα εξής :

Η περιοχή της Κοντοβάζαινας εξυπηρετείται από 2 αναμεταδότες της Digea που βρίσκονται στην Ηλεία. 

Αναλυτικότερα, ο ένας αναμεταδότης βρίσκεται στην περιοχή "Φραγκαπήδημα" (Β, ΒΔ του Πύργου) και είναι τοποθετημένος σε υψόμετρο 290 μέτρων όπως φαίνεται εδώ και ο άλλος στην περιοχή "Σμέρνα" (Νότια των Κρεστένων και της Αρχαίας Ολυμπίας) σε υψόμετρο 735 μέτρων όπως φαίνεται εδώ

Με δεδομένη την ιδιομορφία του ψηφιακού σήματος που είναι κατά πιο εκλεπτυσμένο σε σχέση με το παλιότερο, το αναλογικό, για να πιάσουμε σήμα χρειαζόμαστε :

  1. κεραία UHF σύγχρονη, μεγάλης απολαβής 
  2. ενισχυτή σήματος Tv και ενδεχομένως ΚΑΙ
  3. ενισχυτή γραμμής (σαν αυτόν εδώ) πλησίον της Tv μας (αν ο ενισχυτής που έχουμε ή που θα αγοράσουμε) είναι εξωτερικός - για κεντρικές εγκαταστάσεις (σαν αυτόν εδώ).
Σημειώνουμε ότι, πιο πρακτικός για τα δεδομένα των σπιτιών μας που έχουν 1 ή 2 τηλεοράσεις, είναι ο ενισχυτής ιστού που απαρτίζεται από 2 τμήματα (βλέπε παράδειγμα εδώ). Το εξωτερικό (μίκτης), στον ιστό της κεραίας και το εσωτερικό που είναι το τροφοδοτικό και βρίσκεται δίπλα στην Tv μας.
Σε γενικές γραμμές και μη επιθυμώντας να σας ταλαιπωρήσουμε με τεχνικές λεπτομέρειες καταλήγουμε στα εξής : 
  • η κεραία μας θα πρέπει να "κοιτάζει" προς την Ηλεία (στρέφοντάς την σιγά - σιγά, δεξιά-αριστερά, μέχρι να πιάσουμε το πιο ισχυρό σήμα
  • η κεραία μας θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας 
  • αν στρέψουμε την κεραία μας προς τα ψηφιακά κανάλια τότε, στα τοπικά που εκπέμπουν από το "κάστρο" σε αναλογική διαμόργωση, που πυκνά συχνά έχουν προβλήματα (ελάχιστος ήχος ή/και καθόλου, ξεθωριασμένα χρώματα, "χιόνι" κλπ) θα παρουσιάζεται κακή ποιότητα εικόνας, αλλά θα έχουμε το κέρδος της αψεγάδιαστης ψηφιακής λήψης 34 καναλιών.
  • το ψηφιακό σήμα επηρεάζεται από τις κακές καιρικές συνθήκες λόγω της μεγάλης απόστασης από τους αναμεταδότες και λόγω γεομορφικών αντανακλάσεων (βουνά-χαράδρες) και ίσως να έχουμε παύση της λήψης του ή "σπάσιμο" στην λήψη του ψηφιακού σταθμού.
  • τέλος θα πρέπει να τονισθεί κάτι ακόμη. Υπάρχει περίπτωση σε διπλανά σπίτια το ένα να πιάνει και το άλλο όχι. Αυτό οφείλεται στο αν το ένα σπίτι έχει ανοικτό ορίζοντα μπροστά του και πιάνει το σήμα των αναμεταδοτών ενώ στο άλλο σπίτι να παρεμβάλλεται βουνό, βράχος μεγάλος, δέντρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου