Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Μονή της Κλειβωκάς (*) Ένα μοναδικό στοιχείο 70 ετών, που μέχρι χθες θεωρούνταν χαμένο.



Μοιραζόμαστε μαζί σας ένα μοναδικό βιβλιαράκι που είχε εκδοθεί το 1954 με τίτλο Η Μονή της Κλειβωκάς και με υπότιτλο Η γραφική Κοντοβάζαινα.

 

 Στο πρώτο του τμήμα ο συγγραφέας του Πρεσβύτερος και Εφημέριος της Αγίας Τριάδας Κοντοβαζαίνης Βασίλειος Σπηλιόπουλος περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τα της Ιεράς Μονής Κλειβωκάς.

 Στο δεύτερο τμήμα του βιβλιαρίου αυτού, ο ίδιος συγγραφέας, περιγράφει με μοναδικό και ποιητικό τρόπο την Κοντοβάζαινα.

 Ας θεωρηθεί ότι το παρόν αποτελεί μια μοναδική προσφορά στον τόπο μας, τόσο για την διαφημιστική όσο και για την λαογραφική και

θρησκευτική του προβολή. 

 Προσφορά που γίνεται χωρίς την παραμικρή επιθυμία κέρδους και με μόνη μας συνέπεια τις αρχές που εδώ και 10 χρόνια λειτουργεί το παρόν ιστολόγιο που δημιούργησε με αγάπη και όραμα ο δικός μας Γιώργος Κανελλάκης και μεταλαμπάδευσε σε εμάς.

Ευχαριστώντας τον συμπατριώτη που διέθετε το βιβλιαράκι στο αρχείο του και μπορείτε να το διαβάσετε κάνοντας κλικ εδώ,


για το kontovazaina.blogspot.com, Ελένη



* Προς το χριστεπώνυμο πλήθος αλλά και προς κάθε λάτρη της λαογραφίας : Η Μονή Κλειβωκάς δεν ονομάζεται ούτε ζωναρίτισα, ούτε μετέωρο της Γορτυνίας, ούτε τις άλλες εξυπνάδες που κατά καιρούς προωθούν ορισμένοι που προσπαθούν με λάθος τρόπο να επιβάλουν τις βουλές τους. 

Ονομάζεται απλά και σεβάσμια, ΜΟΝΗ ΚΛΕΙΒΩΚΑΣ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα

Αφιερωμένο το κατωτέρω στην μνήμη του αγαπημένου μας και καλού Ανθρώπου, Δημήτρη (Μίμη) Κανελλάκη που απεβίωσε την Πέμπτη 28-5-2015 στην Τρίπολη όπου και ετάφη την μεθεπομένη. Και το αφιερώνω στον Μίμη μιας και λάτρευε το χωριό, την γη, την καλλιέργεια της και το δούλεμα της φύσης και των προϊόντων της με τα χεράκια του. Πράξεις που έκανε κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, εδώ και χρόνια, εξαιρουμένου του φετινού που "έφυγε". Καλό ταξίδι Μίμη. Γιώργος Θ. Κανελλάκης Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα Πηγαίνοντας στα χωριά όλο και κάποιο τενεκέ με περσινό ή και παλαιότερο λάδι θα βρούμε.  Όσο παλαιότερο το λάδι, τόσο το καλύτερο, αν θέλουμε να κάνουμε σαπούνι που θα είναι εξαιρετικό, υγιεινό, υποαλεργικό, αγνό και κυρίως 100% οικολογικό, μέσα σε 1/2 ώρα. Οδηγίες :  ζυγίζουμε το λάδι που έχουμε σε ζυγαριά ακριβείας. Σημειωτέον πως, το μπουκάλι με το 1 λίτρο λάδι δεν ζυγίζει 1 κιλό λάδι, μιας και είναι πολύ ελαφρύτερο ! για κάθε κιλό λάδι χρειαζόμαστε  300 γραμμάρια

Τα γράδα ρακής και τσίπουρου και η αντιστοιχία τους σε οινόπνευμα

Γράδα και αλκοόλ – Πόσο οινόπνευμα πρέπει να έχει η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά ή τσίπουρο; Οι περισσότεροι, ακόμα και πολλοί παραγωγοί ρακής και τσίπουρου συγχέουν τα (κακώς, κάκιστα ισχύοντα ακόμα στην Ελλάδα, ενώ έχουν καταργηθεί διεθνώς) γράδα τσικουδιάς και τσίπουρου με τους οινοπνευματικούς βαθμούς  ή αγνοούν ότι βγάζοντας π.χ. ως συνήθως (κακώς) 18 γράδα την ρακή, την βγάζουν με 46% οινόπνευμα (!!!) ενώ το ουίσκι και η βότκα  που μάλιστα πίνονται αραιωμένα με πολλά παγάκια και αναψυκτικά ή χυμούς φρούτων, έχουν γύρω στους 43. Η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά δεν πρέπει να ξεπερνά τους 37-39 το πολύ  βαθμούς οινοπνεύματος, δηλαδή 16-16,5 γράδα (βλ πίνακα παρακάτω). Δυστυχώς, ελάχιστοι

Φτιάχνω σπιτικό κρεμοσάπουνο και σαμπουάν (monsanto και πολυεθνικές = καρκίνος)

Ψάχνοντας εδώ και καιρό για μια καλή συνταγή για σπιτικό υγρό κρεμοσάπουνο, χωρίς τον "θάνατο" των χημικών μέσα του και έχοντας δοκιμάσει 4-5 συνταγές με όχι και τόσο ικανοποιητικά αποτέλεσμα, καταστάλαξα και σας μεταφέρω την 6η στην οποία έπαιξα λίγο με το φτιάξιμο της, όσων αφορά τις δοσολογίες.  Έχουμε και λέμε λοιπόν. Τρίβουμε 250 γραμμάρια αγνό σαπούνι (για την συνταγή του  ΕΔΩ ) στον χοντρό τρίφτη του τυριού και προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό απιονισμένο (για το ηλεκτρικό σίδερο) στο οποίο έχουμε βράσει μέσα του 6-7 κουταλιές του γλυκού χαμομήλι. Το μυστικό για να μη χαλάσει το τελικό αποτέλεσμα στο υγρό σαπούνι είναι η χαμηλή φωτιά στο βράσιμο !   Αναμιγνύουμε ΑΡΓΑ συνεχώς όλη την ώρα που είναι στη φωτιά η κατσαρόλα. Όταν το σβήσουμε το μάτι της κουζίνας αφήνουμε το κατσαρόλι για 5-6 ώρες σκεπασμένο με μια πετσέτα για να να πέσει η θερμοκρασία του μίγματος αλλά και για να ηρεμήσει.  Μετά προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας μέλι, και 2 κουταλιές της σούπα