Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ποιός είμαι

Είμαι ένα μικρό χωριό στα Β.Δ. του Ν. Αρκαδίας, χαρακτηρισμένο ως παραδοσιακός οικισμός, κτισμένο ανάμεσα στις καταπράσινες πλαγιές του Αφροδίσιου όρους, σε υψόμετρο 750 μέτρων. Η χωροταξική μου δομή επιμερίζεται σε 4 μεγάλες γειτονιές.

Διαθέτω πολλές πηγές με γάργαρο νερό, πολλές εκκλησίες, ορισμένες εκ των οποίων έχουν ηλικία περί τα 200 έτη, ένα γραφικότατο Μοναστήρι.


Το κλίμα μου είναι ήπιο, λόγω του ότι η δυτική μου πλευρά είναι ανοικτή μέχρι τις παραλίες της Ηλείας. Αντίθετα, η βορινή μου πλευρά είναι προφυλαγμένη από τα Αφροδίσια όρη.

Κοντά μου έχω τη γραφικότατη λίμνη του Λάδωνα, το Μοναστήρι της Παναγιάς σκαρφαλωμένο σε ένα φαράγγι, το Αρχαίο Μαντείο της Ερυκίνης Αφροδίτης όπου γεννήθηκε η Θεά.

Στα δρομάκι μου μπορείς να μυρίσεις ζεστό ψωμί ψημένο σε (λίγους πλέον) χτιστούς ξυλόφουρνους, να δεις ασβεστωμένα πλατύσκαλα.

Έχω Κ.Ε.Π. Δημοτικό και Γυμνάσιο Σχολείο, σύγχρονο γήπεδο ποδοσφαίρου και basket, φούρνο που εμπορεύεται και αγνό μέλι παραγωγής μου, cafe-bar, ψησταριά, ταβερνάκι, παραδοσιακό καφενεδάκι, 2 παραδοσιακά εμπορικά μαγαζάκια. Επίσης έχω και σπιτικά που παρέχουν ντόπια προϊόντα (ντομάτες, λαχανικά, καρύδια, αμύγδαλα, αυγά, γάλα, τυρί).

Η Γη μου έχει γεννήσει μεγάλους και επιφανείς εμπόρους, πολιτικούς και επιστήμονες, αλλά και καλούς βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους.

Κάθε μέρα που περνάει, έρχομαι όλο και πιο κοντά στα σύγχρονα δρώμενα, χωρίς να χάνω καθόλου το ύφος μου και χωρίς να αλλοτριώνομαι.

Έχω Ανθρώπους που με αγαπούν, με τιμούν, με σέβονται και προσπαθούν το καλύτερο για εμένα.

Να μη ξεχάσω να πω ότι με έδρα εμένα (σύντομα ξεκινά η ανέγερση καταλυμάτων, ενώ μέχρι την ανέγερση των καταλυμάτων, βρίσκεις και τώρα φιλοξενία) έχεις τη δυνατότητα δια ατελείωτες διαδρομές on the road και για τους λάτρεις off the road, με προορισμούς που σε κάνουν να καταλάβεις για ποιό λόγο οι αρχαίοι Ρωμαίοι έλεγαν "et in Arcadia ego" και είχαν τη περιοχή μου ως τουριστικό θέρετρο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα

Αφιερωμένο το κατωτέρω στην μνήμη του αγαπημένου μας και καλού Ανθρώπου, Δημήτρη (Μίμη) Κανελλάκη που απεβίωσε την Πέμπτη 28-5-2015 στην Τρίπολη όπου και ετάφη την μεθεπομένη. Και το αφιερώνω στον Μίμη μιας και λάτρευε το χωριό, την γη, την καλλιέργεια της και το δούλεμα της φύσης και των προϊόντων της με τα χεράκια του. Πράξεις που έκανε κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, εδώ και χρόνια, εξαιρουμένου του φετινού που "έφυγε". Καλό ταξίδι Μίμη. Γιώργος Θ. Κανελλάκης Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα Πηγαίνοντας στα χωριά όλο και κάποιο τενεκέ με περσινό ή και παλαιότερο λάδι θα βρούμε.  Όσο παλαιότερο το λάδι, τόσο το καλύτερο, αν θέλουμε να κάνουμε σαπούνι που θα είναι εξαιρετικό, υγιεινό, υποαλεργικό, αγνό και κυρίως 100% οικολογικό, μέσα σε 1/2 ώρα. Οδηγίες :  ζυγίζουμε το λάδι που έχουμε σε ζυγαριά ακριβείας. Σημειωτέον πως, το μπουκάλι με το 1 λίτρο λάδι δεν ζυγίζει 1 κιλό λάδι, μιας και είναι πολύ ελαφρύτερο ! για κάθε κιλό λάδι χρειαζόμαστε  300 γραμμάρια

Τα γράδα ρακής και τσίπουρου και η αντιστοιχία τους σε οινόπνευμα

Γράδα και αλκοόλ – Πόσο οινόπνευμα πρέπει να έχει η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά ή τσίπουρο; Οι περισσότεροι, ακόμα και πολλοί παραγωγοί ρακής και τσίπουρου συγχέουν τα (κακώς, κάκιστα ισχύοντα ακόμα στην Ελλάδα, ενώ έχουν καταργηθεί διεθνώς) γράδα τσικουδιάς και τσίπουρου με τους οινοπνευματικούς βαθμούς  ή αγνοούν ότι βγάζοντας π.χ. ως συνήθως (κακώς) 18 γράδα την ρακή, την βγάζουν με 46% οινόπνευμα (!!!) ενώ το ουίσκι και η βότκα  που μάλιστα πίνονται αραιωμένα με πολλά παγάκια και αναψυκτικά ή χυμούς φρούτων, έχουν γύρω στους 43. Η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά δεν πρέπει να ξεπερνά τους 37-39 το πολύ  βαθμούς οινοπνεύματος, δηλαδή 16-16,5 γράδα (βλ πίνακα παρακάτω). Δυστυχώς, ελάχιστοι

Φτιάχνω σπιτικό κρεμοσάπουνο και σαμπουάν (monsanto και πολυεθνικές = καρκίνος)

Ψάχνοντας εδώ και καιρό για μια καλή συνταγή για σπιτικό υγρό κρεμοσάπουνο, χωρίς τον "θάνατο" των χημικών μέσα του και έχοντας δοκιμάσει 4-5 συνταγές με όχι και τόσο ικανοποιητικά αποτέλεσμα, καταστάλαξα και σας μεταφέρω την 6η στην οποία έπαιξα λίγο με το φτιάξιμο της, όσων αφορά τις δοσολογίες.  Έχουμε και λέμε λοιπόν. Τρίβουμε 250 γραμμάρια αγνό σαπούνι (για την συνταγή του  ΕΔΩ ) στον χοντρό τρίφτη του τυριού και προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό απιονισμένο (για το ηλεκτρικό σίδερο) στο οποίο έχουμε βράσει μέσα του 6-7 κουταλιές του γλυκού χαμομήλι. Το μυστικό για να μη χαλάσει το τελικό αποτέλεσμα στο υγρό σαπούνι είναι η χαμηλή φωτιά στο βράσιμο !   Αναμιγνύουμε ΑΡΓΑ συνεχώς όλη την ώρα που είναι στη φωτιά η κατσαρόλα. Όταν το σβήσουμε το μάτι της κουζίνας αφήνουμε το κατσαρόλι για 5-6 ώρες σκεπασμένο με μια πετσέτα για να να πέσει η θερμοκρασία του μίγματος αλλά και για να ηρεμήσει.  Μετά προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας μέλι, και 2 κουταλιές της σούπα